Grupul german Daimler are in vedere construirea unei uzine in Romania sau Polonia, unde vor fi produse modelele din clasa A si B ale Mercedes-Benz incepand cu anul 2011, potrivit Forbes care citeaza saptamanalul Automobilwoche.

"Cele doua variante sunt examinate in prezent de companie", a declarat un manager al Mercedes, care a adaugat ca proiectul se afla in stadiu incipient.

Potrivit site-ului AutoNews, Daimler a desemnat saptamana trecuta o firma de consultanta pentru a selecta locatia noii uzine.

Rugat sa confirme daca o noua fabrica Mercedes va fi construita in Romania sau Polonia, vicepresedintele Mercedes-Benz Cars, Klaus Maier a spus: "Exista ceva adevar in aceasta informatie".

Carol Thomas, analist la J.D. Power Automotive Forecasting, a declarat ca atat Polonia, cat si Romania prezinta avantaje. "Polonia ar avea sens din punct de vedere logistic, deoarece este mult mai usor sa masinile produse aici ar putea ajunge mult mai usor pe pietele vestice", a precizat analistul.

"Pe de alta parte, costul mainii de lucru este mult mai scazut in Romania decat in Polonia", a mai spus Carol Thomas.

Potrivit datelor Asociatiei Industriei Auto din Germania, citate de AutoNews, costul cu mana de lucru in industria auto era de 42,29 euro in Germania, in 2006, in vreme ce in Polonia ora de lucru era platita cu 6 euro si cu 3,23 euro in Romania.

La inceputul acestei luni, surse din cadrul Mercedes au afirmat pentru presa germana ca decizia privind construirea unei noi uzine ar putea fi luata pana la jumatatea acestui an.

Rainer Schmuckle, directorul de operatiuni al Mercedes, a declarat ca extinderea capacitatii de productie a companiei va fi folosita pentru producerea urmatoarelor generatii din clasa A si B.

In acest moment, Mercedes-Benz Cars produce 280.000 de automobile din cele doua clase in uzina de la Rastatt, Germania.

AutoNews noteaza ca producatorul german de automobile nu intentioneaza sa renunte la fabrica din Rastatt, fapt considerat riscant. "Nu intentionam sa abandonam productia la Rastatt. Aceasta este o locatie importanta pentru noi", a mai spus Schmuckle.

In prezent, in Romania exista doi producatori auto: Automobile Dacia, detinut de grupul francez Renault, si Automobile Craiova, care a fost cumparat de Ford insa tranzactia este anchetata de Comisia Europeana care suspecteaza acordarea de ajutoare de stat.