Valabilitatea contractului incheiat cu Ford Motor pentru privatizarea companiei Automobile Craiova a fost prelungita cu 45 de zile, pana la data de 14 martie 2008, a anuntat miercuri Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Autoritatile romane si oficialii Ford asteapta, in prezent, raspunsul Comisiei Europene, care, in luna octombrie a anului trecut, a hotarat investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul acestei tranzactii.

Valabilitatea contractului de vanzare -cumparare de actiuni, incheiat intre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si compania Ford Motor, expira la data de 31 ianuarie 2008. Sefii celor doua echipe de negociere, Sebastian Vladescu si Teodor Atanasiu, respectiv Lyle Watters, au semnat actul aditional de prelungire a contractului cu 45 de zile, ia noul termen de valabilitate este acum data de 14 martie 2008.

"Partile isi exprima speranta ca pana la sfarsitul lunii februarie sa primeasca raspunsul Comisiei Europene cu privire la tranzactia pentru Automobile Craiova. Pana la primirea acestui raspuns comisia de privatizare si reprezentantii Ford vor continua procedurile preliminare necesare intrarii in vigoare a contractului", se arata in comunicatul autoritatii.

In luna septembrie a anului trecut, Ford a fost de acord sa plateasca Guvernului Romaniei 57 milioane de euro pentru 72,4% din capitalul uzinei Automobile Craiova. Producatorul american s-a angajat totodata la investitii directe de 675 milioane euro pentru modernizarea fabricii si pentru cresterea productiei de automobile la 300.000 de vehicule anual, dar si pentru suplimentarea numarului de angajati.

La inceputul lunii octombrie, Comisia Europeana a decis investigarea unei posibile acordari de ajutoare de stat in cazul Automobile Craiova si a emis un ordin prin care a cerut Romaniei sa suspende orice acordare de ajutoare de stat care nu au fost in prealabil notificate Bruxelles-ului.