Parcul industrial de la Jucu, unde se construieste fabrica Nokia, se extinde. Consiliul judetean Cluj a votat o hotarare prin care sa inceapa demersurile de achizitionare de teren în zona. Ziua de Cluj a scris ca Mercedes va fi una dintre companiile care va investi langa Nokia, astfel ca parcul industrial are nevoie de mai mult teren. Universitatea de Stiinte Agricole, care administreaza teren in zona, afirma ca are deja un contract cu o firma privata pentru 1000 de hectare.

Kerekes Sandor, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj a declarat pentru Hotnews ca exista o lista de firme dornice sa vina la Jucu , ”dar trebuie sa le facem rost de teren, mai avem nevoie de 170 de hectare”.

”Exista mai multe metode de a face acest lucru, o vom face prin negociere directa sau prin hotarare de guvern. Acolo este Universitatea de Stiinte Agricole cu o statiune de cercetare, dar terenul este al statului si asta se poate rezolva. Am hotarat sa extindem parcul Tetarom pentru ca merge bine treaba acolo si mai vor si altii”, detaliaza Kerekes Sandor.

Terenul pe care-l vizeaza Consiliul Judetean este al statului roman, dar in administrarea Universitatii de Stiinte Agricole, care s-a asociat pe 1000 de hectare cu o firma Modern Farm pentru un proiect de cercetare agricola finantat din fonduri europene. Reprezentantii Universitatii de Stinte Agricole sustin ca nu au fost informati de decizia Consiliului Judetean Cluj.

„Au gresit din nou daca au facut acest lucru fara sa ne întrebe nimic”, afirma rectorul Liviu Marghitas. El mai spune ca si in cazul Nokia, Universitatea a fost pusa in fata faptului implinit. „Atunci au mers pe o hotarare de guvern, acum probabil ca vor face la fel. Dar noi acolo avem o asociere in parteneriat public-privat cu Modern Farm, o firma care a obtinut finantare Sapard de peste 2 milioane de euro ca sa faca acolo ferme de animale, o statiune de cercetare si un campus pentru studenti. Au investit acolo, în martie trebuia sa deschida ferma, nu stiu cum se poate solutiona o astefel de situatie. Eu sunt nevoit sa convoc Senatul si sa luam o decizie. Avem un contract avem niste obligatii. Nu zic ca nu se poate, dar nu e corect”, afirma rectorul Universitatii de Stiinte Agricole.

Intreg parcul Tetarom III are 154 ha, din care Nokia detine 90 de ha.