Initiativa unui grup de parlamentari europeni de a cere Comisiei Europene sa investigheze "abuzul de putere" al supermarketurilor din UE se materializeaza intr-o pozitie oficiala a Parlamentului European. Declaratia scrisa a adunat peste 400 de semnaturi, adica peste numarul minim necesar pentru a fi adoptata.

In ultima luna, Caroline Lucas, Gyula Hegyi, Janusz Wojciechowski, Harlem Désir si Hélène Flautre, initiatorii acestei actiuni, au facut un lobby puternic si inedit printre colegii lor. S-au imbracat in portocala, banana sau peste, pentru a ilustra produsele alimentare din super/hipermarketuri si au distribuit fructe in fata hemiciclului din Strasbourg si in toate birourile parlamentarilor.

Se pare ca oamenii-banana, oamenii-portocala si oamenii-peste au reusit sa convinga un numar semnificativ de eurodeputati de oportunitatea acestei initiative.

Declaratia avea nevoie de 393 de semnaturi pentru a fi adoptata si a deveni pozitie oficiala a Parlamentului European.

Parlamentarii europeni vor solicita DG Concurenta (directia care se ocupa e concurenta la nivelul UE) sa faca o ancheta privind efectele concentrarii sectorului supermarketurilor, dar si sa evalueze abuzurile legate de puterea de cumparare care ar putea fi generate de o astfel de concentrare. Ei sustin ca acest fenomen are efecte asupra micilor intreprinderi, furnizorilor, dar si a consumatorilor. Tocmai din acest motiv, Comisia trebuie sa propuna masuri adecvate, inclusiv reglementari, pentru ca toate categoriile care ar putea fi afectate de abuzul de putere al supermarketurilor sa fie protejate.