Microsoft a anuntat ca a facut o oferta de achizitionare a companiei Yahoo! in valoare de 44,6 miliarde de dolari, transmite FoxNews.com. Compania fondata de Bill Gates ofera 31 de dolari pentru fiecare actiune Yahoo!. Tranzactia ar fi una dintre cele mai mari achizitii din domeniu si este vazuta ca o incercare din partea celor doi giganti de a face fata provocarilor venite din partea unor jucatori noi precum Google. Miza este piata de publicitate pe internet, care se estimeaza ca va creste de la 40 miliarde dolari in 2007 la 80 miliarde dolari pana in 2010. Yahoo! a anuntat ca va evolua cu mare atentie si promptitudine oferta.

In anuntul facut vineri de Microsoft, gigantul american dezvaluie si principala cauza a acestei oferte - piata publicitatii online estimata a ajunge la aproape 80 miliarde dolari in 2010 si care in prezent este dominata de un singur jucator, respectiv Google.

"Avem un mare respect pentru Yahoo! si impreuna putem oferi un pachet superior de solutii pentru consumatori, editori si oameni din domeniul publicitatii, printr-o pozitionare mai buna pe piata serviciilor de publicitate online. In prezent, aceasta piata este din ce in ce mai mult dominata de un singur jucator", a declarat Steve Ballmer, directorul general al Microsoft.

Comisia Europeana se abtine, pentru moment, de la comentarii

Potrivit Reuters, oficialii Comisiei Europene nu au dorit sa comenteze, pentru moment, anuntul celor de la Microsoft.

"Nu comentam", a precizat, vineri, Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta, Neelie Kroes.

Agentia internationala de stiri mai noteaza ca "o aprobare din partea Comisiei Europene este probabil necesara in cazul unei tranzactii de asemenea dimensiuni".

In comunicatul postat pe site-ul companiei, oficialii Microsoft isi exprima increderea ca tranzactia va primi toate aprobarile necesare din partea autoritatilor de concurenta si ca posibilul acord ar putea fi finalizat in a doua jumatate a acestui an calendaristic.

Yahoo!: Vom evalua oferta

Reprezentantii Yahoo!au anuntat vineri ca au primit oferta celor de la Microsoft si ca "propunerea va fi evaluata cu mare atentie si cu promptitudine".

Seful Yahoo! timp de sase ani si-a dat joi demisia. Yahoo! pierde tot mai mult teren in lupta cu Google

Yahoo a anuntat joi, ca presedintele non-executiv Terry Semel se retrage din Consiliul Director al companiei. Semel, care a fost CEO al Yahoo timp de sase ani, pana in iunie 2007, a fost criticat puternic pe motiv ca nu a tinut pasul cu rivalul Google in segmentul motoarelor de cautare si al publicitatii, dar nici cu site-urile de interactiune online precum MySpace sau Facebook.

Microsoft anunta in ianuarie ca a depasit estimarile analistilor de pe Wall Street, raportand cresterea cu 79% a profitului in al doilea trimestru al anului fiscal. Profitul net al Microsoft in al doilea trimestru al anului fiscal a crescut la 4,7 miliarde dolari, sau 50 de centi pe actiune, de la 2,6 miliarde de dolari, sau 26 centi pe actiune in aceeasi perioada a anului trecut. In plus, veniturile au crescut cu 30% la 16,37 miliarde dolari.

In schimb, Yahoo Inc a raportat o scadere de peste 23% a profitului din trimestrul al patrulea al anului 2007, estimand un venit pentru anul 2008 sub asteptarile analistilor de pe Wall Street, compania incercand sa scoată din impas financiar divizia de publicitate online.

Profitul Yahoo! in trimestrul al patrulea al anului fiscal a scazut la 205,7 milioane dolari, sau 15 centi pe actiune, de la 268,7 milioane dolari, sau 19 centi pe actiune acum un an. Venitul total a crescut cu 8%, la 1,83 miliarde dolari, iar venitul ce exclude plata către partenerii din publicitate a crescut cu 14%, la 1,4 miliarde dolari. Pe plan mondial, Microsoft are in jur de 79.000 de angajati, in timp ce Yahoo! are peste 11.000.

Pe piata de capital, actiunile Yahoo! s-au apreciat, cele ale Microsoft si Google au scazut

Potrivit Reuters, dupa anuntul Microsoft, valoarea titlurilor Yahoo! a crescut pana la 30,75 dolari pe actiune in predeschiderea sedintei de tranzactionare, dupa ce joi actiunile au inchis la valoarea de 19,18 dolari pe actiune. Valoarea actiunilor Microsoft, care are o capitalizare de piata de aproximativ 300 miliarde dolari, a scazut cu 6% pana la 30,78 dolari pe actiune. Actiunile Google s-au depreciat cu 1,7%, dupa ce in ziua anterioara mai scazusera cu 6,5%.

Telefonia mobila - noul spatiu de lupta al celor trei giganti

Agentia internationala mai noteaza faptul ca speculatiile privind o alianta intre Microsoft si Yahoo! dureaza de mai bine de un an de zile. Conform estimarilor companiei de cercetare comScore, care masoara audienta pe internet, Google a ajuns sa detina 77% din piata cautarilor pe internet, urmata de Yahoo! cu 16% si Microsoft cu numai 3,7%.

BBC subliniaza ca noul spatiu de lupta al celor trei giganti s-a extins in domeniul telefoniei mobile. Google nu a tinut secret faptul ca va investi imens in urmatoarea perioada pentru a cuceri aceasta piata, dar toate cele trei companii investesc foarte mult in prezent pe acest segment.