Grupul britanic Liberty, parte a Alianței mondiale GFG aparținând omului de afaceri Sanjeev Gupta, a anunțat vineri „un acord condiționat pentru cumpărarea a patru combinate siderurgice din Europa, având peste 12.500 de angajați”, printre care și ArcelorMittal, potrivit unui comunicat de presă.

Arcelor Mittal GalatiFoto: ArcelorMittal

Este vorba despre topitoriile integrate principale ale ArcelorMittal de la Galați, România și Ostrava din Republica Cehă, precum și laminoarele de la Skopje din Macedonia și Piombino din Italia.

„Tranzacția depinde de aprobarea Comisiei Europene și de alte procese locale incluzând consultări cu consiliile angajaților la nivel local și european”, se arată în comunicatul Liberty.

“Am plăcerea să anunț această tranzacție importantă, cea mai mare pentru noi de până acum. Dintr-o dată aceste achiziții vor dubla efectivele noastre și capacitatea de producție mondială, oferindu-ne o prezență puternică în centrul principalelor regiuni de producție din Europa. Ne propunem să colaborăm cu partenerii locali pentru a ne asigura o poziție puternică în cadrul lanțurilor interne de distribuție ale acestor economii naționale cu dezvoltare rapidă și să devenim o parte esențială a unui sector industrial european prosper. Acestea sunt active cu valoare ridicată, cu personal cu înaltă calificare și suntem nerăbdatori să-i primim în Alianța GFG”, a declarat președintele executiv al Alianței GFG, Sanjeev Gupta, citat în acest comunicat.

Grupul Liberty face parte din Alianța GFG, un grup mondial de întreprinderi din industria energetică, minieră, metalurgică, inginerie, logistică si de servicii financiare, cu sediul la Londra, cu centre suplimentare în Dubai, Hong Kong, Singapore, Sydney, Paris și New York și o prezență în aproximativ 30 de țări la nivel mondial.

Alianța are circa 14.000 de angajați și o cifră de afaceri de peste 15 miliarde de dolari.

ArcelorMittal s-a angajat să cedeze un număr de active din Italia, România, Belgia, Luxemburg, Macedonia și Cehia, pentru a a obține acordul Comisiei Europene pentru preluarea oțelăriei Ilva din sudul Italiei.