EIT Forum Auto, importatorul masinilor suedeze Volvo in Romania, a inceput rechemarea in service a 30 de masini modelele S40 si V50 pentru inlocuirea modulelor electronice ale pompelor de combustibil, parte dintr-un recall mai mare pe plan mondial.

Reprezentantii companiei au spus ca operatiunea a inceput acum cateva zile, iar pana in prezent au ajuns in service circa un sfert dintre masini. Importatorul a subliniat ca operatiunea este una preventiva, iar modulele vor fi schimbate indiferent daca sunt sau nu cu probleme.

Operatiunea de rechemare in service e parte a unui recall pe plan mondial anuntat de Volvo, recall care include in jur de 82.000 de masini modelele S40 si V50, produse intre 2004 si 2006.

''Este o problema cu modulele electronice ce comanda pompa de combustibil (...) Acestea pot fi expuse la apa, pe timp de ploaie, si la sare, pe zapada. Exista risc de coroziune'', a declarat pentru AFP un reprezentant al Volvo.

Pietele mentionate ca avand cel mai important numar de masini implicate sunt SUA, Suedia, Germania, Japonia, Canada, Olanda, Rusia, China si Franta,

Volvo mai rechemase si in noiembrie 56.000 de masini pentru posibile probleme la airbag-uri si motoare.

Rechemarea in service, cunoscuta si sub numele de recall, este o operatiune efectuata des pe pietele auto de traditie, fiind o dovada ca producatorii se gandesc la siguranta soferilor. Recall nu inseamna neaparat masini stricate, si nici retragerea de pe piata a unor automobile. Sunt cazuri in care mai putin de 1% dintre masinile chemate au un defect. Cele mai cunoscute recall-uri de pe piata romaneasca au fost cele efectuate de Automobile Dacia.

Anul trecut, in Romania s-au vandut 824 de masini Volvo, dintre care 205 masini au fost S40, iar aproape 70 au fost V50.