Compania franceza Alstom a prezentat la Paris un nou tren de mare viteza, transmite BBC.

Denumit AGV (Automotrice Grande Vitesse), trenul va calatori cu viteze de pana la 360km/h (224mph), propulsat de motoare situate sub fiecare vagon, au anuntat reprezentantii companiei. Actualele trenuri de mare viteza care circula si in Franta, TGV, au motoarele plasate in fata si spatele garniturii. Viteza maxima atinsa de TGV este de 320km/h.

La ceremonia de astazi, desfasurata la centrul de cercetare din La Rochelle, a fost prezent si presedintele francez, Nicolas Sarkozy.

Oficialii Alstom au afirmat ca, din punctul de vedere al importantei si inovatiei, AGV se aseamana cu cel mai mare avion de pasageri din lume, Airbus A380.

Alstom a conceput noul tren astfel incat sa permita mai mult spatiu pasagerilor. De asemenea, motoarele vor economisi mai multa energie, iar costurile de intretinere sunt reduse.

Intr-un test desfasurat in luna aprilie a anului trecut, o garnitura AGV a inregistrat un record de viteza pentru un tren pe o linie obisnuita, atingand 574.8km/h.

Oficialii de la Alstom au inregistrat deja comenzi de la parteneri din Europa, Asia si Brazilia. Operatorul italian NTV a achizitionat 25 de trenuri AGV, care vor circula in Italia incepand cu 2011 la o viteza aproximativa de 300km/h.