Fabrica Nokia din comuna Jucu s-a deschis oficial luni in prezenta mai multor reprezentanti ai companiei finlandeze, dar si a autoritatilor locale. Productia de telefoane mobile de la Cluj va fi destinata in primul rand pietelor din Orientul Mijlociu si Africa, potrivit oficialilor Nokia. La inaugurare a fost prezent Juha Putkiranta, Senior Vice President al Nokia, alaturi de John Guerry, manager Nokia Romania.

„Avem pachete salariale atractive, oferim masa calda gratuit fiecarui angajat. Mai mult nu va putem spune. Nu putem dezvalui nimic despre productia noastra”, a spus Juha Putkiranta, raspunzind intrebarilor presei romane si maghiare prezente la eveniment. Vicepresedintele Nokia a spus doar ca aici se vor fabrica mai multe modele destinate in primul rand pietelor din Orientul Mijlociu si Africa. Printre acestea se numara Nokia 1200.

Imprimeu de softuri

Potrivit conducerii companiei, deocamdata la Jucu vor functiona doar linii de asamblare a telefoanelor. In acesta faza a dezvotarii fabrici, tehnicienii de la Cluj preiau blancurile produse in alte locatii apartinand concernului si le imprima softul necesar functionarii. Dupa aceea se monteaza carcasele, iar telefoanele sunt expediate catre cumparatori. „Nu excludem insa ca in viitor sa transformam fabrica de aici intr-o unitate cu cicluri de productie complete”, sustin oficialii companiei.

Salarii de 200 de euro

Din datele prezentate de Autoritatea Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca, grilele salariale ale lucratorilor se situeaza intre 200 si 300 de euro, in timp ce salariile din Finlanda sau Germania pornesc de la 1500 de euro.

Intrebat cit timp va sta Nokia in Romania, data fiind relocarea fabricii de la Bochum (Germania) la Jucu, vicepresedintele companiei finlandeze a precizat ca nu poate „specula pe aceasta tema”. John Guerry a confirmat faptul ca, in prezent, fabrica de la Jucu are 350 de angajati si, pina la sfirsitul anului, vor fi 3.500.

Baschet si fotbal in pauza de masa

In turul fabricii, pe durata caruia au fost interzise fotografiatul si filmatul, Guerry a prezentat o parte a liniei de productie, sala de mese si zona de birouri. „Vom construi o cantina foarte moderna si care sa ofere sentimentul de acasa celor care muncesc aici. Afara vor fi terenuri de fotbal si baschet, ca oamenii sa se poata relaxa in pauze”, a promis el. Productia de la Jucu a inceput cu telefoane model Nokia 1200, dar despre alte modele care vor fi realizate aici nu a dorit sa dea detalii.

„Nu putem sa dam interviuri”

In fabrica, atit cit s-a putut vedea, angajatii Nokia stateau cuminti, imbracati in costumele de protectie, cu pantofi speciali si manusi, uitindu-se curiosi la puhoiul de jurnalisti si invitati. Nu pareau doritori sa discute despre munca lor.

„Nu putem sa dam interviuri. Da, ne simtim bine aici. E frumos, ne place. Nu ne gindeam noi sa apucam asa ceva”, spune un domn de vreo 40 de ani, care este un fel de supraveghetor al liniei de productie.

Doua doamne, una mai in virsta, alta mai tinara, migalesc pe niste telefoane. Monteaza tastaturile si au grija sa nu fie nici un fir de praf. Intrebata daca a facut training, una dintre ele raspunde: „Pai, am facut, de fapt, si acum ce facem e un fel de pregatire”.

  • Autoritatiile clujene estimeaza ca atunci cand Tetarom III va functiona la capacitate maxima statul roman va incasa numai din taxe si impozite 100.000.000 euro pe an. Presedintele Consiliului Judetean afirma ca exista deja mai multe companii care si-au aratat interesul de a-si deschide  filiale la Jucu.
  • Emil Boc si-a presarat discursul cu metafore pilduitoare. "La nivel simbolic este momentul desprinderii definitive de trecutul comunist si al saltului in viitor", a declarat Emil Boc.
  • Fabrica Nokia va fi una de volum. Se estimeaza ca acesta va fi organizata in cel putin 30 de unitati de productie care, lucrand la capacitate maxima, vor putea produce cate 6000 de telefoane pe zi fiecare.
  • 50% din productia furnizorilor care isi vor desfasura activitatea in parcul industrial de la Jucu va fi absorbita de catre Nokia. Restul va fi comercializata inclusiv catre concurentii companiei finlandeze.
  • BYD este o firma chinezeasca cu o cifra sa de afaceri de 1500 de milioane de euro in 2006. Compania va furniza Nokia componentele din plastic necesare telefoanelor mobile. Potrivit graficului de dezvoltare a fabricii de la Jucu, BYD va investi la Cluj 20 de milioane de euro.
  • Manualele de folosire a telefonelor Nokia vor fi concepute si executate de catre Hansaprint&Elanders, firme specializate in tiparituri. Cele doua companii vor investi aproximativ 20 de milioane de euro si vor angaja 150 de muncitori.
  • Fabricarea cutiilor pentru telefoane si distributia acestora va fi asigurata de catre compania finlandeza Stora Enso.