Ma mir ca media inca nu s-a plictisit de povestea de amor cu nabadai dintre Microsoft si Yahoo. Desigur ca Yahoo imbina in cultura lor tehnica opensource (YUI,Hadoop,…), Java, PHP, Zimbra, MySQL - tot ei sunt o sursa majora de venit pentru RedHat. Cu toate acestea unicul motiv al “respingerii” (doooh ?) ofertei redmonzilor a fost “vrem mai multi bani“, scrie Adrian Spinei pe blogul sau.

Nu “credem ca alaturi de Microsoft nu vom putea continua strategia open-source“. Nooo … nooo ! Ei doar vroiau: mai multi bani. Sunt intr-o stare atat de infloritoare incat ar fi pacat ca Microsoft sa cumpere cu doar 31$ actiunea, vorbim de la 40 in sus domnul Ballmer, la revedere. Rezultatul: o scadere usoara pe bursa - semn ca nimeni nu este atat de deranjat mintal incat sa creada ca Microsoft chiar o sa dea 40$ pe actiunea Yahoo.

Telenovela continua
Foto: HotNews.ro

Chiar nu inteleg naivitatea celor care se agita ca - vezi, Doamne - 44 de miliarde de dolari sunt o suma enorma pentru Microsoft. Nu-i adevarat. Aceasta firma “depune la banca” peste un miliard si jumatate de dolari lunar. Lunar ! Daca nu ar cumpara in stanga si-n dreapta si daca nu ar da dividende, trezoreria lor ar fi acum uriasa. Dar nu - vai - au doar 26 de miliarde. E cumplit, asa-i ca nimeni nu doreste sa fie in locul lor ? Cum o sa se descurce saracul Ballmer ? Ei bine, la fel cum se descurca atatia si atatia romani care au leasing la masina pe 4-5 ani. E cam acelasi lucru, raportat la venituri. Faceti calculul.

Mai e o treaba. Investitorii institusionalizati detin 75% din Yahoo - majoritatea acestora sunt fonduri de pensii. Ia ghiciti in ce alte firme mai au acestia “bagati banii” ? Corect, domnul din dreapta de la balcon a intuit bine - printre altii - la Microsoft. Cei care decid in aceste fonduri sunt oameni care nu au legatura cu tehnica. Pentru ei probabil open source e o marca de apa minerala, PHP vreo boala venerica, RedHat un articol stupid de imbracaminte iar Stallman e numele unui doctor dermatolog. Ei nu cunosc limbajul Java, ci limbajul banilor si al dividendelor. Nu-i de mirare ca unii au devenit nervosi si preseaza CEO-ul Yahoo sa faca odata dealul. Nu mai stiu sursa, va trebui sa ma credeti pe cuvant. Incepe sa devina plictisitor.

Hai sa ne ocupam si de subiecte mai interesante…

Comenteaza subiectul postat de Adrian Spinei pe blogul sau.