Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 3,2 miliarde de dolari, in crestere cu 24% fata de 2006, in vreme ce pierderile au avansat la 90 milioane de dolari, potrivit datelor financiare preliminare publicate de companie. Profitul operational al rafinariei Petromidia a crescut cu 16%, ajungand la 141 milioane de dolari.

"Rezultatele financiare au fost direct influentate de factori externi, independenti de activitatea rafinariei Petromidia. Desi rezultatele operationale ale companiei sunt foarte bune, costurile au fost foarte mari. Conjunctura de piata nefavorabila - in special in ultimele cinci luni ale anului trecut, pretul barilului pe bursa de profil care a depasit chiar si 95 de dolari, diminuarea diferentialului Brent-Ural, precum si aprecierea euro fata de dolar au influentat aceste rezultate", se arata in comunicatul Rompetrol.

In acest an, Rompetrol va finaliza terminalul marin de la Midia, care va avea o capacitate anuala de 16 milioane de tone titei, situat la 8,6 kilometri in largul Marii Negre, in zona rafinariei Petromidia. Cu un necesar investitional de 90 milioane de dolari, proiectul va permite rafinariei Petromidia o reducere de aproximativ trei dolari pe tona a costului de transport al titeiului.

Totodata, prin achizitionarea terminalului Batumi de catre KazMunaiGaz, rafinaria Petromidia poate deveni un punct important al rutei alternative pentru asigurarea resurselor de materie prima spre Europa.

Rezultatele prezentate de companie sunt preliminare, neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Contabilitate (IFRS).

Rompetrol Rafinare, ce detine rafinaria Petromidia, are un capital social de 2,1 miliarde de lei, divizat in 21,09 miliarde de actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Principalul actionar al companiei este grupul Rompetrol, ce detine 50,59% din actiuni. Alti actionari controleaza 25,55%, in vreme ce Rompetrol Financial Group si Rompetrol detin 14,72%, respectiv 9,14%.