Omul de afaceri Dinu Patriciu explica, intr-un interviu pentru HotNews-BBC de ce isi doreste desfiintarea Romgaz si scoaterea la licitatie a celor 200 de licente ale companiei. El insusi director al unei companii de gaze, Kazmunaigaz, deci un posibil jucator in piata, Patriciu sustine ca n-ar avea nici un interes, ci isi doreste spargerea monopolului Romgaz "din dragoste pentru tara". Patriciu sustine ca daca vor fi vandute liceentele Romgaz, competitia de pe piata gazelor din productia interna va face ca pretul sa scada. Pretul gazelor din Romania si posibilele interese de pe aceasta piata vor fi temele Discutiei Saptamanii care va fi difuzata duminica la BBC.

Dinu Patriciu este interesat de depozitul de la Margineni

In aceeasi zi in care Dinu Patriciu negat ca ar fi interesat de piata gazelor din Romania, directorul Romgaz, Iakob Alexa declara pentru Newsin ca omul de afaceri este interesat de depozitul de gaze naturale de la Roman-Margineni (judetul Neamt). "Eu cu domnul Patriciu am avut pana acum trei intâlniri in legatura cu depozitul Roman-Margineni, de care dânsul s-a aratat de mai multe ori interesat. Am semnat un Memorandum de intelegere, de confidentialitate, de un an jumatate, doi. Dânsii au venit cu o solicitare, noi le-am pus niste conditii. Acum depinde de dânsul ce decizie va lua. Le-am propus o colaborare, la fel ca si companiei Gazprom si le-am pus aceleasi conditii. Dar desi Gazprom declara ca sunt interesati de depozitul de la Roman-Margineni, vad ca apoi o lasa mai moale. Vin si apoi pun alte conditii", a mai spus directorul Romgaz.

Rep: Domnule Patriciu, credeti ca gazele, vorbim de productia interna, cu toata cresterea de 8,5%, se vand sub pretul de productie sau pretul actual de 180 de dolari mia de metri cubi acopera integral costurile?

Dinu Patriciu: Din moment ce Romgazul are un profit de peste 200 de milioane de dolari anual, inseamna ca se vand in profit, mult peste preturile de productie.

Rep: Dar, cu toate acestea, in declaratiile facute la Sibiu, spuneati ca este un prost manager si ca Romgazul ar trebui desfiintat. Pai, ori e prost manager, ori face profit.

Dinu Patriciu: Daca profitul rezulta din cresterea pretului la gaze, nu acesta este criteriul cel mai important de judecare a eficientei. Criteriul cel mai important este daca aceasta rezerva naturala pe care Romania inca o are, si nu atat gazele care mai exista inca in zacamintele care exploateaza, ci spatiul de depozitare pe care aceste zacaminte il au pentru gaze, nu reprezinta o resursa, spuneam, care ar putea fi mult mai eficient exploatata. La ce ma refer: producatorii sunt siliti sa aiba productia pe un platou. Consumurile sunt ciclice si in aceasta materie a gazului, chiar extrem de pronuntat ciclice. Cei care detin capacitati de depozitare pentru gaze pot folosi acesata ciclicitate pentru a face eficienta. Pe scurt, vara se poate inmagazina, iarna se vinde. Este mult mai mare pretul iarna decat vara. Dar modul in care a fost structurata productia interna de gaze, ca un monopol, cu un singur producator, duce la foarte multe din necazurile pe care astazi le avem si, in primul rand, in formarea cosului de preturi intre import si productia interna, la un pret pagubitor pentru consumator.

Pretul gazelor ar putea fi mai mic

Rep: Pagubitor, dar cu toate astea, pretul la productia interna este jumatate decat cel importat. Si atunci vi s-ar putea spune, inseamna ca managerii din Romania sunt mult mai buni decat managerii din Rusia

Dinu Patriciu: Nu, nu mi s-ar putea spune. Pentru ca evident costurile de productie la noi sunt mult mai mici decat preturile la care rusii ne vand gazele.

Rep: Deci, spuneti asa: ca pretul gazelor din produtia interna ar putea sa fie si mai mic.

Dinu Patriciu: Ar putea sa fie si mai mic, cosul deci ar duce la un pret si mai mic si sa nu mai vorbim de ineficienta cu care Romania si-a negociat aceste preturi la gazele de import. Pentru ca plateste mai mult decat Bulgaria sau alte tari din jur.

Rep: Sunt cifre, asta evident e asa. V-am intrebat in legatura cu pretul la gaze daca e acoperit in clipa asta in totalitate pentru ca avem ingrijorari exprimate de la Bruxelles, de Uniunea Europeana. Pe ce credeti ca se bazeaza?

Dinu Patriciu: Nu sunt justificate aceste ingrijorari.

Rep: De unde stiti?

Dinu Patriciu: Pentru ca stiu ca pretul de productie este mai mic decat cel de vanzare, dovada fiind tocmai profitul urias pe care-l face Romgaz.

Rep: Asta nu inseamna ca nu vand sub pretul de productie.

Dinu Patriciu: Nu, inseamna ca vand peste pretul de productie, din moment ce fac profit.

Patriciu acuza Comisia Europeana de "necunoastere"

Rep: Si totusi cum va explicati ingrjorarile exprimate de Comisia Europeana?

Dinu Patriciu: Necunoastere.

Rep: Atat?

Dinu Patriciu: Da, atat.

Rep: Romania, spuneati, domnule Patriciu, poate fi un depozit pentru Europa Centrala si de Est pentru ca are o capacitate de depozitare de 20 miliarde de metri cubi.

Dinu Patriciu: De cel putin 20 miliarde metri cubi.

Rep: Si de cel mult?

Dinu Patriciu:Este foarte greu de spus pentru ca depinde de analize mult mai aprofundate ale fiecarui zacamant in parte, pentru a fi determinate capacitatile fiecaruia dintre ele.

Rep: Si mai spuneati: cine detine robinetul detine si controlul acestor gaze.

Dinu Patriciu: E o relatare trunchiata sau deformata cea pe care o aveti. Am spus asa: ca in aceasta industrie, nu cel care produce sau detine tevile, ci cel care detine robinetul poate face profit.

Nu vreau sa am robinetul. Ma gandesc la tara mea

Rep: Bun. Vreti sa aveti robinetul?

Dinu Patriciu: Nu, in ceea ce ma priveste, nu vreau sa am nici un robinet. Ma gandesc la tara mea. Si ma gandesc la oameni, care, astazi, consumatori privati sau industriali, platesc pentru gaze un pret exorbitant.

Rep: Dar cand ati declarat ca privatizarea celor 200 de licente detinute de Romgaz ne-ar face sa devenim un depozit pentru aceasta zona, v-ati gandit si la KazMunaiGaz ca facand parte dintr-un eventual proiect?

Dinu Patriciu: Daca as fi avut vreun interes in aceasta privinta, probabil ca taceam, asa cum poate ati putut observa din modul in care fac afaceri ca, de obicei, vorbesc despre ele dupa ce le fac. Probabil ca, daca as fi avut un interes, n-as fi facut aceasta declaratie. Nu am nici un interes si tocmai de aceea am facut-o. Pentru ca, neputand sa fiu banuit ca am vreun interes, am dat o solutie pentru o problema grava pe care o are Romania. Pentru ca nu este vorba numai de factura la gaze pe care o primeste fiecare dintre cetatenii acestei tari, atunci cand il foloseste acasa, ci este vorba in primul rand de economia Romaniei si, mai ales, de industria Romaniei, care inca este energofaga si pentru a se restructura are nevoie de capitalizare. Capitalizarea se obtine dintr-o activitate eficienta. Daca preturile la utilitati cresc in ritmul in care astazi cresc, un efect, de exemplu, al cresterii pretului la gaze este cresterea pretului pentru consumatorii industriali, la energie electrica….Noi plateamn 52 de dolar MW in februarie anul trecut, astazi platim 91 de dolari MW, in conditiile in care concurentii nostri din Europa de Est platesc sub 35 de eur MW, deci cu alte cuvinte, sub 50 de dolari. Asta ne face ineficienti in raport cu competitia noastra, sa stiti ca ceea ce va spun acum in ceea ce ne priveste este valabil si pentru cei care fac pantofi, tesaturi, produse alimentare, samd. Efectele in lant ale unei politici neinteligente de pastrare a unui monopol si de neliberalizare a pietei prin vanzarea licentelor catre mai multi producatori potentiali duc la preturi mari.

Rasul lui Patriciu si posibilele sale interese pe piata gazelor

Rep: : Puteti fi banuit, totusi, as spune, ca aveti un interes. O sa va spun de ce, iar dvs. puteti spune daca gresim sau nu. Si anume: pe 9 februarie, dar cred ca declaratia a fost facuta pe 8 la Astana, vorbeati despre o ruta a gazelor, despre o posibila alternativa pe ruta Baku-Batumi-Constanta catre Europa Occidentala. Si atunci intrebarea e daca aveti un proiect integrat imaginat…

Dinu Patriciu:...(rade )....

Rep: de ce radeti?

Dinu Patriciu: Rad, pentru ca faceti tot felul de conexiuni care nu pot avea nici un fel de legatura intre ele.

Rep: Pai, eu zic ca pot avea.

Dinu Patriciu: nu. nu pot avea si dati-mi voie sa va explic. Proiectul Nabucco a fost imaginat acum vreo 10-12 ani, intr-o cu totul alta geografie politica. Atunci cand singurul traseu care parea sigur al unei conducte dinspre Asia Centrala catre Europa trecea prin Turcia. Astazi realitatea politica, geografia politica este cu totul alta si s-ar putea alege o ruta mult mai scurta, cu o mie de kilometri mai scurta. Nu inseamna insa ca as avea eu sau partenerii mei kazahi vreun interes. Pentru ca deocamdata nu exista nici o conducta transcaspica.

Rep: E adevarat, insa e hazliu, domnule Patriciu, sa ne imaginam totusi ca daca partenerii dvs. si dvs. de la KazMunaiGaz doriti sa transportati aceste gaze de la Baku, Batumi, la Constanta.

Dinu Patriciu: E hazliu.

Rep: De ce e hazliu?

Dinu Patriciu: Pentru ca nu exista.

Rep: Dar dvs. ati declarat ca e posibil asta.

Dinu Patriciu: Da, am declarat in perspectiva faptului ca se discuta din nou extrem de intens despre conducta Nabucco.

Rep: Si ca o alternativa ar putea fi asta.

Dinu Patriciu: O alternativa mai scurta ar putea fi aceasta.

Rep: Asta inseamna ca scenariul poate deveni valabil, achizitionarea de catre KazMunaiGaz, daca vreti, a acestor depozite in Romania in mod evident s-ar plia pe…

Dinu Patriciu: Domnule, eu am vorbit, si va rog sa luati declaratia mea in totalitate, despre scoaterea la licitatie in procese transparente a acestor licente in asa fel incat sa se creeze o piata competitiva. Deci nu cumpararea de catre cineva sau altcineva, ci despre crearea unei piete care sa duca la coborarea pretului.

Varianta lui Dinu Patriciu: gaze pe ruta Baku-Constanta

Rep: Pot sa va redau excat declaratiile dvs, spuneati asa: “in cenrtul discutiilor este dependenta Europei de Rusia. Acum se incearca sa se gaseasca trasee alternative la Rusia. Iar drumul din Baku, prin terminalul petrolier Batumi” - unde KazMunaiGaz tocmai a facut o achizitie – “pana la portul romanesc Constanta este unul din ele”.

Dinu Patriciu: Este perfect adevarat.

Rep: Daca asta se intampla, achizitionarea unor depozite in Romania are sens. Putem observa asta.

Dinu Patriciu: S-ar putea sa faca sens, dar nu suntem noi singurii care ar putea cumpara. Ceea ce este impotant astazi nu este acest lucru, ci demonopolizarea pietei. Eu despre asta am vorbit. Deci despre un pret mai mic pe care sa-l plateasca consumatorul.

Rep: Dar ce garantie ar fi, domnule Patriciu, ca intre administratia Romgaz de acum, de stat si o administratie privata vor fi diferente de eficienta, de management? Ca preturile in final vor fi mai mici. Ce garanteaza asta?

Dinu Patriciu: Experienta omenirii in ceea ce priveste sistemele.

Rep: E un raspuns foarte filozofic

Dinu Patriciu: Nu, e un raspuns real Piata intotdeauna duce la competitie si la scaderea pretului. Vreti garantii? N-o sa le aveti niciodata in piata, in piata va asumati riscuri.

Rep: Daca ar fi sa imaginati un scenariu de lucru, domnule Patriciu, pe cine vedeti operand cele 200 de licente in Romania. O singura companie? Mai multe companii? Din Vest? Din Rusia?

Dinu Patriciu: Cu siguranta mult mai multe companii si intr-o competitie deschisa, eu sunt convins ca vor exista zeci de companii specializate, din industria de petrol si gaze, care vor dori sa foloseasca aceasta oportunitate.

S-ar putea strange intre 1, 5 si 2 miliarde din vanzarea liceentelor Romgaz

Rep: De pe piata ce semnale sunt? Ce companii ar fi interesate sa opereze in Romania pe piata asta a gazelor?

Dinu Patriciu: Atata vreme cat aceste proiecte de depozitare de gaze se incearca in foarte multe locuri din lume, si mai ales din Europa, va pot asigura ca vor exista extrem de multi competitori pentru aceste licente si, probabil, numai din bonusurile de semnare a contractelor s-ar putea strange intre 1,5 si 2 miliarde, am facut eu socoteala. Evident se pot crea reguli de licitare care sa nu recreeze un monopol.

Rep: Deci sa fie impartite cele 200 de licente

Dinu Patriciu: Sa se liciteze separat. Fiecare in parte. Licenta si compania. Si in acest fel vei avea o piata extrem de extinsa.

Rep: Spuneati asa referitor la privatizarea celor 200 de licente: Este insa o decizie politica si nu cred ca ea va putea fi luata pana la alegeri. De ce adica, pana la alegeri nu?

Dinu Patriciu: Pentru ca intotdeauna in anul prte-electoral deciziile politice de o asemenea anvergura se iau mai greu.

Rep: Oare?

Dinu Patriciu: Asa o dovedeste experienta.

Rep: Experienta dovedeste ca Petrom a fost o foarta buna afacere cu cateva luni inainte de alegeri.

Dinu Patriciu: Da, dar cu totul alt tip de afacre impusa la acea vreme, dupa stiimta mea, si de catre partenerii nostri din Uniunea Europeana si de FMI, care grabeau privatizarea.

Rep: Pai, si o privatizare a celor 200 de licente ar putea sa fie impusa de partenerii de afara…

Dinu Patriciu: Dar eu am o indoiala ca…

Rep: Pe ce va bazati indoiala?

Dinu Patriciu: Pe experienta.

Rep: Tocmai spuneam ca experienta ne arata…

Dinu Patriciu: In perioadele anterioare alegerilor se fac greu afaceri de o astfel de anvergura. Petromul fusese pornit cu vreo doi ani inainte.

Rep: Deci spuneti ca anul acesta nu credeti ca vor fi scoase la licitatie cele 200 de licente.

Dinu Patriciu: Am o indoiala desi ar fi benefic pentriu economia romaneasca ca acest lucru sa intample.

Rep: Dar ar fi si in avantajul actualei guvernari, daca stau sa ma gandesc, si daca teoria dvs. e corecta, si anume: spargand monopolul Romgaz, intervin mai multi competitori pe piata, prin urmare pretul scade. De ce n-ar fi interesat, domnule Patriciu, guvernul Tariceanu sa scada pretul gazelor intr-un an electoral?

Dinu Patriciu: Eu cred ca ar trebui sa fie foarte interesat.

Rep: Dar tocmai spuneati ca tocmai aveti indoieli.

Dinu Patriciu: Mi-am exprimat, evident, o indoiala personala.

Rep: Nu merg impreuna cele doua

Dinu Patriciu: Merg perfect impreuna. In ce ma priveste, stiu exact ca am dreptate.

Rep: Adica?

Dinu Patriciu: Dar nu stiu daca aceasta dreptata a mea este impartasita si de altii.

Rep: Dar ati avut o discutie cu premierul Tariceanu pe tema asta sau cu reprezentanti ai guvernului?

Dinu Patriciu: Nu, am avut multe discutii, chiar publice si am expus aceasta idee de foarte multe ori in intalniri, forumuri, seminarii samd.

Rep: Bun si ce spun? Ce feedback aveti, ce semnale aveti dinspre Guvern, dinspre putere vorbesc, nu dinspre oamenii de afaceri?

Dinu Patriciu: Nu am am un feedback.

Rep: De nici un fel?

Dinu Patriciu: De nici un fel.

Rep: Nici o reactie?

Dinu Patriciu: Nu.

Privatizarea Romgazului, ca entitate, ar fi o greseala

Rep: N-am inteles exact un lucru din declaratiile de ieri si as vrea sa le clarificam. Dvs. ati vorbit de privatizarea celor 200 de licente. Presa a scris azi ceva despre privatizarea Romgaz. Au inteles gresit?

Dinu Patriciu: Iar eu am facut chiar ieri in conferinta aceea de presa precizarea ca nu ma refer la privazitarea Romgaz., ci la vanzarea licentelor. Si cred ca privatizarea Romgazului, ca entitate, ar fi o greseala. Pentru ca s-ar intampla acelasi lucru care s-a intamplat cu Petromul.

Rep: De ce ar fi o greseala? Ce s-a intamplat…

Dinu Patriciu: Pentru ca s-ar pastra un monopol.

Rep: Cumparand o companie integral.

Dinu Patriciu: Categoric

Rep: Si mai spuneati asa: sa i se ia licentele, referindu-va la Romgaz, sa fie scoase la licitatie si trimisi la plimbare deoarece consuma banul public. Cand spuneati ‘trimisi la plimbare’ va refereati la directorii Romgaz, la angajatii Romgaz?

Dinu Patriciu: Nu, ma refeream la aceasta institutie, intreprindere, corporatie de stat, cum doriti s-o numiti, care este absolut inutila.

Rep: Adica hartiile, licentele de pe masa lor, cu care ei opereaza, spuneti dvs, trebuie luate si puse pe masa unor companii private.

Dinu Patriciu: Nu, trebuie scoase la licitatie

Rep: Scoase la licitatie, trecand prin licitatii, luate de acolo si puse pe masa unor companii provate.

Dinu Patriciu: Categoric.

Rep: Asta inseamna desfiintarea acestei institutii de stat numita Romgaz.

Dinu Patriciu: Asa m-am si exprimat.

Rep: Da, foarte interesant. Cei de la Romgaz spuneau, in replica, ca tot l-ati citat pe directorul Romgaz, ca dvs, Patriciu, aveti interes sa preluati, caut exact expresia celor de la Romgaz, sa vedem daca o si gasesec,… nu cred…spunea asa domnul Iacob, cred: declaratiile domnului Patriciu nu sunt noi si sunt de inteles pentru ca el vrea sa obtina niste perimetre care-l intereseaza. Dar nu poate sa cumpere Romgaz.

Dinu Patriciu: ....(rade)...

Rep: De ce radeti? Ce va amuza de data asta?

Dinu Patriciu: Nu pot sa cumpar Romgazul pentru ca nici nu m-ar interesa sa-l cumpar la starea in care se afla. In ceea ce priveste solutia pe care am dat-o, ea, asa cum va spuneam, n-are nici un fel de legatura cu vreun interes personal. ..

Rep: Dar de ce domnul de la…

Dinu Patriciu: Daca ar avea, n-as vorbi despre ea.

N-am interese la Romgaz

Rep: Ati spus-o si la inceput. Dar eu va intreb de ce credeti ca domnul director de la Romgaz spune ca aveti niste perimetre de care sunteti interesat. Dar intrebarea mea e asa: aveti interese in preluarea unor perimetre?

Dinu Patriciu: Nu, n-am, e un simplu proces de intentie.

Rep: Pur si simplu?

Dinu Patriciu:Pur si simplu.

Rep: Revenind putintel la scenariul care v-a amuzat, si anume coridoarele de transport de gaz, care s-ar potrivi cu aceasta intentie de a achizitiona depozite in Romania, tot atunci, adica pe 9 februarie, spuneati, domnule Patriciu, ca ar fi mult mai real sa vorbim despre proiectul South Stream, proiectul Gazprom. De ce spuneati ca e mult mai real?

Dinu Patriciu: Eu n-am spus asta.

Rep: Eu va citez din informatiile de pe agentie.

Dinu Patriciu: Cred ca este din nou o relatare trunchiata. Eu am vorbit despre trei proiecte in comparatie. South Stream, despre care spuneam ca din pacate pentru noi cei pe care acest proiect ne ocoleste, el este mai avansat decat proiectul Nabucco, si spuneam ca ar exista o a treia alternativa care este cea pe acre am descris-o cu portul Constanta

Rep: Amuzandu-va.

Dinu Patriciu: Da, pentru ca mi se pare ca in aceasta discutie despre trasee intervin atatea interese si pozitii divergente incat incepem sa pierdem logica elementara. Drumul cel mai scurt intre doua puncte este linia dreapta.

Exista posibilitatea ca rusii sa intre direct pe piata gazelor din Romania

Rep: E o batalie evident strategica intre doua blocuri de putere mari, si vorbim aici de gaze si dependenta Europei fata de gaze. Am vazut Gazprom tocmai a semnat saptamana trecuta un parteneriat cu bulgarii. Credeti ca va reusi Gazprom sa intre si pe piata romaneasca a gazelor? Ca vorbim de cumpararea celor 200 de licente, ca vorbim de privatizarea Romgaz, pentru ca Gazprom public si-a declarat intentia de a participa la privatizarea Romgaz.

Dinu Patriciu: Cu siguranta ca exista posibilitatea ca o serie de companii rusesti sa intre pe piata romaneasca in mod direct. Si nu numai prin importul pe care il facem dintr-o sursa unica astazi pentru circa 1/3 din consumul nostru. Dar nu cred ca acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze, atata vreme cat piata ar fi competitiva si nesupusa unui monopol. Pentru ca pot in aceeasi masura companii occidentale sa participe la acest proces si o vor face cu siguranta. Dar pentru ca vorbeati de dependenta energetica a Europei fata de Rusia, pentru aceasta dependenta nu exista decat o singura solutie: evolutia tehnologica si trecerea catre terminale de gaz natural lichefiat, LPG. Exista un exemplu in Europa, care este Spania, faca acces la vreo conducta majora de aprovizionare si care, din acest motiv a trebuit sa-si construiasca un intreg sistem interior de distributie de gaze, bazat pe intrarile prin terminale de gaz natural lichefiat. In felul acesta nemaifiind dependenta de o singura sursa. Poate aduce gaze din Qatar, din Trinidad Tobago sau de oriunde altundeva din lume. De aceea piata gazelor in Spania este extrem de stabila, extrem de echilibrata. Aceasta solutie a lichefierii gazului natural si a transportarii lui pe cale maritima reprezinta solutia de viitor pentru rezolvarea problemei dependentei energetice. Sistemul acesta de conducte care face din consumatori prizonierii unor surse unice, apartine unei epoci industriale trecute.

Rep: Asta e interesant, dar pina una, alta noi avem o problema cu cele 200 de licente, cel putin dvs spuneti asta, ca Romania are o problema cu monopolul pe cele 200 de licente si as vrea sa va intreb cand credeti ca ele vor fi scoase la licitatie?

Dinu Patriciu: Din punct de vedere tehnic, nu este nevoie de o perioada mai mare de 3-5 luni pentru ca acest proces sa se intample.

Rep: Deci Guvernul daca vrea, in vara poate sa le scoata la licitatie.

Dinu Patriciu: Da. E vorba de o decizie politica.

Rep: Si de ce credeti ca Guvernul nu o face?

Dinu Patriciu: Eu nu ma amestec in politica, contrar aparentelor.

Rep: Nu s-ar zice. Uneori dati senzatia ca va intereseaza ce se intampla in politica.

Dinu Patriciu: Ma intereseaza ceea ce se intampla din punct de vedere al intereselor economiei romanesti, a industriei romanesti, a cetateanului de pe strada.

Cum ii devine un partid simpatic

Rep: N-ati sponsoriza partide, domnule Patriciu, daca nu v-ar interesa.

Dinu Patriciu: Da, am si spus si o repet: nu ii sponsorizez decat pe cei care imi sunt simpatici.

Rep: Dar cum se defineste simpatia asta, cum devin smpatici?

Dinu Patriciu: Imi devin simpatici in momentul in care inteleg ca interesul national este suma intereselor individuale a cetatenilor si corporatiilor. Acei care au aceasta intelegere liberala a interesului national… conceptului de interes national, imi sunt simpatici, ceilalti, nu.

Rep: Sau va sunt simpatici si cei care va inteleg proiectele de business si le sprijina.

Dinu Patriciu: Nu, nu am nevoie de niciun fel de sprijin guvernamenal pentru niciunul dn proiectele mele de business, cu atat mai mult cu cat ele se desfasoara intr-un plan mult mai larg decat Romania.

Rep: Daca cele 200 de licente vor fi scoase la licitatie, KazMunaiGaz va participa?

Dinu Patriciu: Nu cred. Nu cred, pentru ca nu are sursa de gaze care sa poata fi conectata la aceste depozite.

Rep: Alfel spus, nu va intereseaza povestea asta.

Dinu Patriciu: Una e interesul KazMunaiGaz-ului si altul este interesul meu. In ceea ce ma priveste pe mine, v-am afirmat de cateva ori deja ca nu ma intereseaza.

Rep: Pe cine veti sponsoriza, ca partid, in campania pentru alegerile locale?

Dinu Patriciu: Nu stiu inca, iar de altfel alegerle locale sunt putin deasupra partidelor, pentru ca e vorba de oameni.

Rep: Cat platiti factura la gaz la casa sau la casele dvs.? Daca stiti.

Dinu Patriciu: Nu stiu. Dar trebuie sa va spun ca acasa nu ma incalzesc cu gaze.

Rep: De ce?

Dinu Patriciu: Pentru a am considerat ca un alt sistem de incalzire e mai eficent.

Rep: Ce sistem?

Dinu Patriciu: De exemplu, cel cu combustibil lichid. Heating oil.

Rep: Credeti ca Romania are posibilitatea sa scape de prizonieratul gazului?

Dinu Patriciu: In lumea de astazi, nu are cum sa scape de prizonieratul gazului, dar, daca vorbim despre incalzire, sa stiti ca 53% din populatia Romaniei se incalzeste cu lemne.

Dinu Patriciu despre o conducta alternativa

Dinu Patriciu despre cumpararea Romgaz

Dinu Patriciu despre robinetul cu bani

Vezi toata inregistrarea interviului cu Dinu Patriciu