Afacerea Nokia: Comisia Europeana suspecteaza Guvernul ca a acordat ajutoare de stat in valoare de 30 de milioane de euro

de Ruxandra Hurezean     HotNews.ro
Duminică, 17 februarie 2008, 15:01 Economie | Companii


Cererea Comisiei Europene privind afacerea Nokia (pagina 1)
Foto: Hotnews
Guvernul de la Bucuresti trebuie sa dea explicatii la Bruxelles in legatura cu posibile ajutoare de stat acordate companiei finlandeze Nokia, care a inaugurat recent fabrica de telefoane mobile de la Jucu. HotNews.ro a intrat in posesia scrisorii expediate de Comisia Europeana la data de 18 ianuarie, semnata de Robert Hankin, de la Directia Generala de Concurenta. Hankin intreaba, ghidat de „informatiile valabile pe internet si din presa”, daca este adevarat ca „investitiile Nokia se ridica la 60 milioane de euro si ca ajutorul de stat ar putea ajunge pina la 30 milioane de euro”.

Scrisoarea oficialului european de la Concurenta avertizeaza ca, daca statul roman investeste 30 milioane de euro in facilitati pentru proiectul privat Nokia, risca sa incalce regulile europene privind concurenta.

Conform acestor prevederi, statele Uniunii se angajeaza sa nu favorizeze companiile private oferindu-le facilitati care le-ar avantaja in raport cu conditiile oferite in alte regiuni ale Europei.

Cererea Comisiei Europene privind afacerea Nokia (pagina 2)
Foto: Hotnews
Ce sugereaza investigatia Comisiei Europene este tocmai faptul ca Romania ar fi oferit mai multe facilitati afacerii Nokia la Cluj pentru a atrage deschiderea unei fabrici aici. Dupa 14 zile autoritatile romane ii raspund Comisiei Europene — nu insa si presei romanesti, pentru care informatiile ar fi confidentiale —, ca facilitatile ar fi acordate „Parcului industrial Tetarom III”, unde s-a instalat Nokia. Doar ca, la venirea Nokia, parcul nu exista.

Parc industrial cu dedicatie pentru Nokia

Autoritatile locale au declarat, cu aproape un an in urma, dupa semnarea Memorandumului cu Nokia, ca s-au angajat la o investitie cu bani de la bugetul de stat de peste 30 milioane de euro pentru facilitati acordate acestui investitor.

"Sa le punem la dispozitie terenul a fost una dintre cerintele Nokia. Cea de-a doua cerinta a lor are in vedere asigurarea din partea noastra a utilitatilor, iar aceasta ar presupune o investitie de aproximativ 33 de milioane de euro. Banii ar trebui sa vina de la guvern, consiliul judetean putand asigura doar un milion de euro", declara presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, pentru ziarul Evenimentul Zilei in data de 12 martie 2007.

Zece zile mai tarziu, acelasi Marius Nicoara repeta presei ca „vom solicita un sprijin de 33 de milioane de euro din partea Guvernului, deoarece nu putem sustine singuri constructia parcului“.

Nicoara: Guvernul va cheltui 33 milioane euro pentru Nokia

Terenul pentru fabrica Nokia a fost transferat de catre Guvernul Romaniei din proprietatea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj in proprietatea Consiliului Judeţean si a fost pus la dispoziţie gratuit pentru Nokia.

In plus, Consiliul Judetean si Guvernul s-au obligat sa doteze acest teren cu toate utilitaţile: curent, gaz, apa. „Pina acum au fost investiţi de catre autoritaţi 17 milioane de euro pentru drumurile de acces, racordarea la apa, gaz si electricitate. Pina in toamna urmatoare, cheltuielile CJ si ale Guvernului pentru Nokia se vor ridica la 33 de milioane de euro”, declara, in noiembrie 2007, Marius Nicoara.

Nokia a semnat cu un parc industrial inexistent

La 26 martie 2007, intre Consiliul judetean Cluj, directorul parcului Tetarom III si compania finlandeza Nokia s-a semnat, in prezenta primului ministru Calin Popescu-Tariceanu, un Memorandum de intelegere, despre care ni se spune ca are 40 de pagini si prin care partea romana se angaja, printre altele, sa puna la dispozitia Nokia un teren de 90 ha in Jucu, intr-o zona denumita  conventional “parc industrial”.

“Conventional”, pentru ca parcul nu era inca parc industrial conform legii, iar facilitatile nu erau acordate parcului, ci investitiei Nokia.

Acest memorandum mai prevede, conform declaratiilor facute de autoritatile locale de-a lungul intregului an 2007, in care a inceput investitia, obligatia partii romane de a viabiliza terenul, de a realiza o autostrada urbana Cluj-Jucu, de a moderniza aeroportul Cluj si de a realiza un pasaj peste calea ferata pentru a facilita accesul la parcul industrial.

Probleme cu actele terenului

Inainte chiar de a ajunge la semnarea contractului de asociere, Nokia a realizat mai mult de 15% din investitie si poate dobandi terenul in proprietate, daca doreste sa-l cumpere, asa cum este prevazut in memorandum. Precizam faptul ca acel teren a fost evaluat de expertii de la Registrul comertului (pentru ca trebuia inclus in capitalul social al Tetarom III) la pretul de 2,5 euro pe mp.

Dupa semnarea memorandumului, autoritatile locale au demarat procedurile de intabulare a terenului primit de  Consiliul judetean prin Ordonanta de urgenta, demers care abia acum s-a incheiat.

Contractul cu Nokia inca nu s-a semnat

“Procedura de intabulare a durat foarte mult, pentru ca actele erau scrise in ungureste, a trecut ceva timp pina cind am putut sa facem intabularea pe toata suprafata de 1400 de hectare” precizeaza Viorel Gavrea, directorul Tetarom III.

“Acum urmeaza sa dezmembram suprafata de 159 de hectare, cit are parcul industrial Tetarom III si sa o inregistram la cadastru, numai dupa aceea vom trimite la MIRA cererea de inregistrare cu titlul de parc industrial si vom putea beneficia prin lege de conditiile pe care le presupune acest statut. Din momentul in care avem CF pe teren si ne inregistram ca parc industrial, trebuie sa trecem la semnarea unui contract de asociere cu Nokia, in mod obligatoriu, respectand, bineinteles ce am promis in memorandum”, a explicat pentru Hotnews Viorel Gavrea, directorul Tetarom III.

Pretul terenului a sarit de la 2,5 euro la peste 50 de euro

Viorel Gavrea crede ca, in citeva luni, se va trece la semnarea contractului cu Nokia. Acest contract va fi unul de asociere in participatiune: partea romana  da terenul, iar  Nokia va plati o taxa de cesiune.

“Asta pina cind se vor hotari sa-l cumpere, pentru ca este prevazut in memorandum faptul ca dupa ce investesc cel putin 15% din toata investitia, pot cumpara terenul acela.

”Pretul la care compania Nokia ar putea cumpara terenul de 90 de ha pe care si-a ridicat fabrica va fi stabilit de Consiliul de Administratie al Tetarom III. Mentionam faptul ca in comuna Jucu, la aceasta ora, terenul se vinde la preturi intre 50 si 120 de euro mp.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1976 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  evidente (Duminică, 17 februarie 2008, 16:01)

  berenger [utilizator]

  este clar ca forurile europene vor considera investitiile in utilitati ca ajutor pentru nokia. asta inseamna ca avem din nou o afacere cu cantec in dulcele stil romanesc. iar cand vom plati amenda, banii vor pleca si din buzunarul meu.
  • +2 (2 voturi)    
   ti-ai pus vreodata intrebarea (Duminică, 17 februarie 2008, 19:36)

   erikson [anonim] i-a raspuns lui berenger

   de ce anume cer nemtii SUBVENTIILE acordate Nokia inapoi? banii investiti de statul German de la instalarea Nokia incepind nu reprezinta cumva acelasi lucru cu cei investiti de statul Roman?

   chestia asta se numeste dublu standard si ar fi bine sa analizezi cum e posibil acest fapt cind noi avem cica aceleasi drepturi si obligatii in UE?
   • 0 (2 voturi)    
    norme (Duminică, 17 februarie 2008, 20:05)

    berenger [utilizator] i-a raspuns lui erikson

    chestia asta e cu dus-intors. habar nu am ce legislatie era in vigoare in ue cand nokia a facut fabrica in germania, insa stiu care e principiul in vigoare acum in ue, si o contributie a statului roman in afacerea asta e pasibila de sanctiuni. pe de alta parte, evident, orice investitie in infrastructura oriunde in romania e excelenta, iar daca la asta se adauga si prezenta unui investitor de marca e nemaipomenit. ceea ce ma deranjeaza e modul romanesc de a rezolva problemele astea, netinand cont de niste norme care ar trebui respectate si faptul ca eventualele sanctiuni nu le plateste un politician care ia decizii proaste si abuzive, ci contribuabilul roman.
    • +2 (2 voturi)    
     cu alte cuvinte (Duminică, 17 februarie 2008, 22:24)

     erikson [anonim] i-a raspuns lui berenger

     infrastructura trebuia creata inainte in speranta ca cineva se va gindi sa investeasca la Jucu? cred ca ai interpretat gresit principiile - nimeni pe lumea asta nu pune carul inaintea boilor.

     Niciunde nu este interzisa dezvoltarea infrastructurii cu bani de la stat si in scopul atragerii de investitii. Daca mergem tot pe retorica asta defectuoasa ajungem ca UE sa ne sanctioneze pt. ca avem impozitul pe venit mai mic decit in Germania (un alt argument din presa germana), creind in acest fel o "concurenta neloiala" altor state. Nu mai credeti voi ca tot ce zboara se maninca.

     de ex. orasul Oradea a adoptat o politica de acordare de facilitati la plata impozitului pe teren si cladiri firmelor ce vor investi peste o anumita suma - se acorda sau nu cu politica UE? daca vine acolo o firma serioasa vor avea sau nu de trimis referate? eu cred ca nu, cita vreme nu se va muta vreo companie importanta dintr-o tara vestica cu greutate in UE, sau vreun concurent extern puternic (gen Ford).
     • 0 (0 voturi)    
      investitii (Luni, 18 februarie 2008, 7:33)

      berenger [utilizator] i-a raspuns lui erikson

      nu inteleg de ce ai impresia ca nu am fi de acord... de fapt, suntem, numai ca vorbim de lucruri diferite: tu vorbesti de cum trateaza si cum ar trebui sa trateze ue problema investitii versus facilitati, eu vorbesc de cum ar trebui sa trateze aceste probleme autoritatile romane. ce ne aseamana este ca tu esti nemultumit in dreptul tau, eu in dreptul meu si cred ca amandoi avem dreptate in nemultumirea noastra.
 • 0 (0 voturi)    
  propunere! (Duminică, 17 februarie 2008, 16:03)

  erikson [anonim]

  - propun sa ne cerem scuze UE pt. faptul ca dorim sa ne dezvotam tara in loc sa ramine, asa cum meritam, o simpla piata de desfacere!
  - Propun sa dam satisfactie Germanie, sa le aratam ca intr-adevar exista cetateni de rangul II, care sint lenesi, prosti si nu merita sa fie considerati mai mult decit untermensh!
  - propun sa trimitem Nokia inapoi in Gemania, care la rindul ei o va trimite inapoi in Finlanda - astfel inchizindu-se ciclul ajutoarelor de stat acordate atit de catre Germani cat si de catre romani.
  - propun sa dam drepate curentului de opinie promovat de catre Financial Times, conform caruia politica de dezvoltare industriala a UE, in contextul economiei globale, trebuie sa fie schimbata a.i. sa nu se mai permita asemenea mutari logice dpv. al conceptului perimat de eficienta economica. Noile membre UE (Ro&Bul) trebuie sa asigure doar forta de munca "capsunareasca" si atit.
  - propun UE sa continue seria reactiilor de incalcare a principiilor pt. care Ro&Bul au semnat la aderare - ingradirea circulariei Romanilor, expulzarea, neinchirierea masinilor pe principii stiintifice de rasa etc.
  - iar in final - Rusie Mama de ce te-ai dus asa departe de noi!?
 • -1 (1 vot)    
  Cresteti preturile, nu va lasati! (Duminică, 17 februarie 2008, 16:17)

  capcaunul [anonim]

  ca apoi o sa va vina a doua firma chiar din parti, la 120euro/mp. sau va veni cu 'terenul dat de stat', ceea ce iar va atrage atentia UE in privinta facilitatilor.. chiar nu va intra mintea la cap, chiar va e lacomia mare cat casa de vreti numai tunuri ridicand preturile la cote ridicole, in timp ce infrastructura e de lumea a cincea.. pai au ajuns terenurile si apartamentele aproape la fel de scumpe ca si in vest, lumea o sa inceapa sa ne ocoleasca, sa se duca oriunde in jur da' nu la noi.. turismul e la pamant, preturi mari si conditii lipsa.. neam de ciorogarle si fanarioti cum n-a mai existat!!
 • 0 (0 voturi)    
  Propuneri - sper sa le publicati de data asta (Duminică, 17 februarie 2008, 16:22)

  erikson [anonim]

  - propun sa ne cerem scuze UE pt. faptul ca dorim sa ne dezvotam tara in loc sa ramine, asa cum meritam, o simpla piata de desfacere!
  - Propun sa dam satisfactie Germanie, sa le aratam ca intr-adevar exista cetateni de rangul II, care sint lenesi, prosti si nu merita sa fie considerati mai mult decit untermensh!
  - propun sa trimitem Nokia inapoi in Gemania, care la rindul ei o va trimite inapoi in Finlanda - astfel inchizindu-se ciclul ajutoarelor de stat acordate atit de catre Germani cat si de catre romani.
  - propun sa dam drepate curentului de opinie promovat de catre Financial Times, conform caruia politica de dezvoltare industriala a UE, in contextul economiei globale, trebuie sa fie schimbata a.i. sa nu se mai permita asemenea mutari logice dpv. al conceptului perimat de eficienta economica. Noile membre UE (Ro&Bul) trebuie sa asigure doar forta de munca "capsunareasca" si atit.
  - propun UE sa continue seria reactiilor de incalcare a principiilor pt. care Ro&Bul au semnat la aderare - ingradirea circulariei Romanilor, expulzarea, neinchirierea masinilor pe principii stiintifice de rasa etc.
  - iar in final - Rusie Mama de ce te-ai dus asa departe de noi!?
  • 0 (0 voturi)    
   Pastreaza propunerile ptr.alta data (Duminică, 17 februarie 2008, 19:18)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui erikson

   Vad ca postezi de doua ori si nimeni nu te baga in seama.
   Ca sa nu fi dezamagit iti dau eu replica.
   Argumentele tale nu au nimic comun cu satisfactia Germaniei sau Finlandei sau a unui alt stat din UE.
   Exista anumite legi,anumite tratate,anumite fonduri,care trebuiesc respectate sau folosite la domeniul prevazut.
   Se pare ca Ro.a primit subventii ptr.un anumit sector,dar s-a folosit de ea ptr.a facilita Nokiei intrarea pe piata romana.
   Dar cum ai nostrii in frunte cu Tariceanu(care a si declarat public,ca UE sa-si vada de-ale sale,iar noi de-ale noastre)s-au crezut mari smecheri,acum a venit ceasul explicatilori.
   UE nu este Ro.
   Ro.daca avea de gand sa-si faca mai departe de cap,atunci nu trebuia sa se oboseasca sa intre in aceasta comunitate.Acum este aici,ca urmare trebuie sa tina cont de regulile jocului de aici.
   PS
   Nokia din Germania are deja cativa interesenti,care sunt in negocieri cu landul Renania de Nord Westfalia.
   Nu le duce tu lor grija.In Germania se inchide una,peste putin timp se deschide alta,ptr.ca sindicatul,politicienii se ocupa de grijile celor care
   i-au ales(in comparatie cu ai nostri,care reprezinta
   numai interesele lor personale)
   • +1 (1 vot)    
    serios? (Duminică, 17 februarie 2008, 19:46)

    erikson [anonim] i-a raspuns lui Victor

    scuze, nu aparea comentariul si am crezut ca l-am postat gresit.

    Alfel - iar in cazul Ford de ce a trebuit sa treaca atiata timp pana sa-si de acceptul UE?

    Cind voi vedea fondurile respective deturnate iti voi da dreptate. Pana atunci, imi pare rau, dar aceasta e o reactie pur emotionala.

    Cit despre somaj in De - nu le duc eu grija, stai linistit. E o tara puternica, primul exportator al lumii - e loc. Din pacate reactia actuala denota doar mult, mult, mult socialism inoculat in unele creiere d ela ei + faptul ca o campanie electorala e la fel in orice tara.

    Intre timp du-te te rog la Hertz in Bruxelles si incearca sa inchiriezi o masina in calitate de roman, membru cu drepturi depline al UE.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu toate drumurile duc la Bruxelles. (Duminică, 17 februarie 2008, 20:24)

     Victor [anonim] i-a raspuns lui erikson

     Eu am inchiriat la aeroportul Tegel din Berlin la Hertz si sincer sa fiu nu am avut nicio problema.
     Facusem rezervare online cu Visa.
     Nu cunosc problemele Hertz-Romania!
     Ford:
     "Comisia Europeana trebuie sa verifice daca aceste conditii au condus la un pret de vanzare mai mic decat cel care ar fi fost obtinut in cazul in care privatizarea ar fi fost neconditionata",
     Parca,acum cateva zile ,s-a dat si aici unda verde.
     Care-i problema?
     • 0 (0 voturi)    
      Hertz Benelux (Duminică, 17 februarie 2008, 22:13)

      erikson [anonim] i-a raspuns lui Victor

      acolo s-a intamplat ca unui roman care a platit online rezervarea cu card de credit sa-i fie refuzata inchirierea unei masini. Toata povestea a fost pe hotnews si in ziare acum cca. 2 saptamini. I s-a motivat ca exista un memoriu intern prin care Hertz benelux nu poate inchiria masini romanilor pt. ca anterior au incercat unii sa fure masinile inchiriate. Ca o paranteza, un europarlamentar roman a incercat sa inchirieze o masina sapt. trecuta de la aceeasi agentie, a platit online, dar in momentul incare s-a prezentat trimisul sau sa ridice masina si normal a aratat un act, i s-a comunicat ca nu i se poate inchiria - aceeasi poveste cu memoriul intern. Din cate am inteles cei 35 de europarlamentari vor citi o scrisoare de protes in Parlamentul UE.
      Normal ca Hertz Berlin nu e parte a Hertz Benelux si ca e doar o problema locala - dar foarte deranjanta, pt. nu cred ca poti generaliza intr-un mod atit de stupid incit sa refuzi livrarea unui serviciu deja platit.
      Tergiversarea si suspiciunea, astea sint problemele.
   • 0 (0 voturi)    
    are dreptate omul (Luni, 18 februarie 2008, 11:37)

    ramunc [anonim] i-a raspuns lui Victor

    pe toti ii arde la interesul lor. unii 's mai batuti in cap si il apara pe al altora (la noi am remarcat mai multe animalutze de genul asta.....). germanii, fatza in fatza cu patronul care ii concediaza au inceput sa urle. cand industria noastra a luat calea strainatatii nu v-am vazut in strada sa faceti ca germanii. oricine are dreptul sa plece unde i se ofera conditii mai bune. uneori palmele se mai intorc..... e un fel de "nu te supara frate". propun urmarirea bancnotelor implicate in proiect pentru ne lamuri daca sunt primite de la germani :D
    de asemenea propun boicotarea produselor europene pentru ca nu li se ofera romanilor discount de coproducator, la produsele europene facute cu forta de munca oferita de statul roman (imobile de birouri, case firme, procent din lafarge, etc.....). hai sa ne hotaram daca ne balacarim
  • 0 (0 voturi)    
   Propunere... (Duminică, 17 februarie 2008, 19:24)

   Motorola [anonim] i-a raspuns lui erikson

   Draga erikson,
   Eu iti propun sa ne mai lasi cu propunerile tale.
   • 0 (0 voturi)    
    dragul meu RZR (Duminică, 17 februarie 2008, 19:48)

    erikson [anonim] i-a raspuns lui Motorola

    de ce nu citesti matale rubrica diverse sau meteo. Te-a deranjat vreuna din propuneri? care? argumente etc.
 • +1 (1 vot)    
  v-am spus eu ca ne-o luam? :) (Duminică, 17 februarie 2008, 19:18)

  odranoel [anonim]

  uras ca spun "v-am spus eu", da' nu mai demult de ieri sau alaltaieri scriam un comentariu la precedentul articol despre asta cu "pe cat ca ne-o luam"? si o sa ne-o luam! la greu! ca sa doarma nemtii mai linistici, ca le-au tras-o si finlandezilor si romanilor dintr-un foc! o sa picam foarte frumos de fraieri si vom plati, din buzunarul nostru, toata aceasta ambitie si frustrare germana. da' chiar?! din ce limba vine cuvantul "fraier"?! :)
 • 0 (0 voturi)    
  UE n-are ce sa le faca (Luni, 18 februarie 2008, 10:18)

  X [anonim]

  Utilitatile sunt treaba statului in orice tara din UE...n-am auzit pana acum vreo firma sa contruiasca vreun drum, sa puna vreo conducta de apa, sau sa instaleze stalpi de electricitate din banii ei. Faptul ca faci drumuri publice pe care pot sa circule si alte autoturisme nu inseamna ca oferi ajutoare cuiva.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by