HotNews.ro, asistata juridic de Centrul de Resurse Juridice, a castigat intr-o prima instanta procesul cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), in ceea ce priveste dreptul la informatii referitoare la proprietatile imobiliare incluse in contractul de privatizare Automobile Craiova-Ford, potrivit unei decizii a Tribunalului Bucuresti. In baza unor informatii care indicau prezenta in oferta de privatizare a unor proprietati imobiliare, nereflectate in pret, HotNews.ro a solicitat AVAS, in baza legii accesului la informatii, detalii despre situatia proprietatilor imobiliare ale Automobile Craiova inainte si dupa semnarea contractului de privatizare cu Ford. Raspunsul autoritatii a fost ca datele sunt secrete. Hotararea Tribunalului poate fi atacata cu recurs.

Cerere, raspuns si hotarare judecatoreasca

HotNews.ro a cerut in luna octombrie a anului trecut, in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii publice, si la scurt timp dupa declansarea investigatiei Comisiei Europene, informatii privind activele imobiliare ale Automobile Craiova. Mai precis, ne interesa "lista completa a proprietatilor imobiliare detinute de compania Automobile Craiova inainte de declansarea procedurii de privatizare" si "lista proprietatilor incluse in contractul de privatizare semnat cu Ford".

Autoritatea a precizat ca informatiile sunt confidentiale si ne-a sugerat sa-i adresam orice intrebare pe tema privatizarii Daewoo fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, care intre timp demisionase.

"In conformitate cu Lista documentelor de interes public aprobata de catre conducerea AVAS pe baza prevederilor Legii 544 / 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, activele Automobie Craiova nu sunt date de interes public. Acestea s-au regasit in „Dosarul de prezentare” pus la dispozitia ofertantilor, contra cost si in urma semnarii unui angajament de confidentialitate, in cadrul procesului de privatizare", preciza raspunsul AVAS.

In plus, institutia ne-a sugerat sa adresam orice intrebare pe tema privatizarii Daewoo fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, care intre timp demisionase din aceasta functie.

HotNews.ro a dat in judecata AVAS pentru refuzul de a pune la dispozitie informatiile cerute. Redactia este reprezentata in Instanta de avocatii Centrului de Resurse Juridice (CRJ). In acest caz, Tribunalul Bucuresti a obligat AVAS printr-o decizie publicata la data de 1 februarie 2008 sa puna la dispozitia redactiei informatiile de interes public solicitate la punctul al doilea din cererea adresata.

"Respinge exceptia lipsei calitatii procesual active ca neintemeiata. Admite in parte actiunea. Obliga autoritatea publica parata sa furnizeze reclamantului informatiile de interes public solicitate la punctul al doilea din cererea adresata in format electronic in data de 25.10.2007, in termen de 30 de zile de la data ramanerii irevocabile a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii unor penalitati de intarziere de 50 RON pe zi . Obliga parata la plata catre reclamant a sumei de 500 RON cu titlu de daune morale. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica", se arata in decizia Instantei.

Decizia nu e definitiva, aceasta putand fi atacata prin recurs.

"Instanta a hotarat sa fie furnizate numai informatiile de interes public solicitate la punctul al doilea al cererii, ceea ce nu este in regula, pentru ca celelelate terenuri care ar fi ramas in proprietatea statului sunt bunuri publice. Problema este ca nu avem inca motivarea instantei pentru aceasta decizie. Cand vom avea aceasta motivare vom sti de ce instanta a considerat ca nu este permisa furnizarea informatiilor din primul capat al cererii", a declarat Catalina Radulescu, avocat CRJ.

Contractul privind privatizarea Automobile Craiova, incheiat intre AVAS si producatorul american Ford este publicat pe site-ul institutiei, fara a fi facute publice toate Anexele acestuia. Mai precis, sunt doar doua Anexe, desi in textul de pe site se vorbeste despre existenta a 32 de Anexe.

Acordul Comisiei Europene este inca asteptat

Privatizarea Automobile-Craiova-Ford asteapta inca acordul Comisiei Europene, in ciuda optimismului afisat de autoritatile romane si a faptului ca legea a trecut de Senat. Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, vineri, citat de NewsIn, ca a primit un raspuns verbal din partea Directiei Generale Competitie a Comisiei Europene, care da unda verde contractului de privatizare a SC Automobile Craiova.

„Din ceea ce am discutat cu cei de la DG Competition (n.red. – Directia Generala Competitie, din cadrul Comisiei Europene) am inteles ca vor da verde avizarii contractului de privatizare pentru societatea Automobile Craiova. Cu alte cuvinte va trebui sa trecem si legea de privatizare prin Parlament si in acelasi timp sa ne apucam sa indeplinim si celelalte conditii care trebuie indeplinite pana la intrarea in vigoare a contractului”, a declarat Atanasiu.

Acesta a mai spus ca raportul scris al directiei va fi finalizat in data de 20 februarie, cand va fi trimis comisarilor europeni care vor lua o decizie si o vor comunica AVAS pana in 27 februarie. Intre timp, Senatul a aprobat miercuri privatizarea Automobile Craiova, legea urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz, nu inainte insa de pronuntarea Comisiei Europene asupra vanzarii intreprinderii catre compania americana Ford.

Intr-un caz similar, HotNews.ro si CRJ au dat in judecata Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) pentru refuzul de a publica informatii de interes public legate de contractul incheiat cu firma Siveco.