Hewlett-Packard a anuntat ca, in primul trimestru al anului fiscal, a inregistrat un avans al profitului de 38%, depasind previziunile analistilor, ca urmare a reducerii costurilor si a vanzarilor in crestere de computere personale si servere, potrivit Reuters. Dupa anuntarea rezultatelor financiare, cotatiile actiunilor HP au urcat cu 5%.

Astfel, profitul din primul trimestru fiscal ce s-a incheiat la 31 ianuarie, a urcat la 2,13 miliarde de dolari, adica 80 centi pe actiune, comparativ cu 1,55 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile au avansat cu 13%, de la 25,1 miliarde de dolari la 28,5 miliarde de dolari.

Excluzand elementele exceptionale, profitul a fost de 86 centi pe actiune, depasind estimarile analistilor, de 81 centi pe actiune. Potrivit Reuters, analistii prevedeau un venit de 27,6 miliarde de dolari.

Cresterea profitului cu 38% arata ca HP a reusit sa faca fata conditiilor economice dificile, in parte datorita vanzarilor puternice peste hotare, sursa a peste doua treimi din veniturile total.

"Este al doisprezecelea trimestru in care HP depaseste estimarile, in principiu de la numirea lui Mark Hurd in functia de director executiv, prin urmare compania are un grad ridicat de credibilitate", a declarat Richard Sichel, directorul pentru investitii din cadrul Philadelphia Trust.

"Cea mai mare parte a veniturilor vin din strainatate, prin urmare compania poate avea in continuare o evolutie buna, si chiar daca ritmul economic din Statele Unite va incetini in urmatorul trimestru sau semestru, HP va avea o crestere sustinuta peste hotare", a mai spus acesta.

HP estimeaza ca, in cel de-al doilea trimestru, castigurile, excluzand elementele exceptionale, vor fi de 83-84 centi pe actiune, peste estimarile analistilor, care se asteapta la un profit de 82 centi. Veniturile HP ar urma sa se situeze la valoarea de 27,7-27,9 miliarde de dolari, in vreme ce analistii estimeaza venituri de 27,5 miliarde de dolari.