Comisia Europeana a transmis joi a scrisoare autoritatilor romane prin care avertizeaza ca va porni o investigatie in cazul privatizarii Antibiotice Iasi, in cazul in care vor fi acordate ajutoare de stat nenotificate. Comisia enumera rigorile unei privatizari transparente, principala cerinta fiind organizarea unei licitatii publice. AVAS a anuntat ca va organiza pe 18 martie o licitatie publica pentru vanzarea pachetului de 53,017% si ca metoda respecta cerintele Comisiei. In schimb, sindicatul Antibiotice a atacat in instanta privatizarea si a obtinut suspendarea acesteia. Sindicatul cere impunerea unor conditii la privatizare, conditii care sunt contrare dreptului comunitar.

Scrisoarea Comisiei a venit ca reactie la informatiile publicate de presa romaneasca cu privire la privatizarea Antibiotice Iasi si enumera conditiile in care forul european considera ca procesul nu implica ajutoare de stat.

"Un proces nu implica niciun ajutor de stat daca sunt indeplinite urmatoarele conditii: in primul rand intreprinderea este vanduta prin licitatie publica definita in conditii concurentiale, transparente, nediscriminatorii; in al doilea rand nu sunt asociate conditii care nu sunt practicate in mod obisnuit in tranzactii comparabile intre parti private si care ar putea reduce pretul de vanzare; in al treilea rand intreprinderea este vanduta ofertantului cu pretul cel mare, iar in al patrulea rand ofertantilor trebuie sa li se acorde timp si date pentru a realiza o oferta completa", se arata in scrisoarea Comisiei.

Totodata, scrisoarea invoca si obligatiile pe care le au instantele romanesti in astfel de procese de privatizare tocmai avand in vedere decizia Curtii de Apel Iasi de a suspenda procesul de privatizare initiat de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Sindicatul companiei a solicitat impunerea unor conditii cumparatorului, cum ar fi mentinerea numarului de angajati si a obiectului de activitate pentru o perioada de timp. Aceste solicitari contravin criteriilor de transparenta in privatizare enuntate de Comsia Europeana.

In acest sens, Comisia precizeaza ca "in conformitate cu jurisprudenta Curtii Europene de Justitie, instantele nationale trebuie sa execute in intregime normele comunitare privitoare la ajutoarele de stat. Astfel instantele nationale pot refuza daca este necesar sa aplice norme de drept intern care contravin celor de drept comunitar".

AVAS a remis un comunicat prin care da asigurari ca metoda de privatizare aleasa in cazul companiei Antibiotice Iasi respecta aceste cerinte ale Comsiei si nu implica ajutoare de stat. Prin urmare, licitatia cu strigare care ar urma sa aiba loc pe 18 martie este, potrivit AVAS, o metodă transparentă, nediscriminatorie, competitivă, deschisă tuturor participanţilor, care nu presupune acordarea de ajutoare de stat si care maximizează preţul acţiunilor. Totusi, AVAS precizează că, după finalizarea licitaţiei deschisă tuturor celor interesaţi, "va negocia cu adjudecatarul (câştigătorul) licitaţiei mai multe clauze referitoare la Antibiotice, dar printr-un acord bilateral, nu prin impunerea unor condiţii discriminatorii, anterioare licitaţiei, cu caracter eliminatoriu care ar încălca normele europene".

AVAS va continua privatizarea conform calendarului anuntat public, intrucat hotararea Curtii de Apel Iasi devine aplicabila numai dupa ce este comunicata in scris guvernului. Potrivit reprezentantilor AVAS, decizia nu a ajuns inca la guvern, iar hotararea va fi atacata cu recurs. Totodata, AVAS va solicita, prin ordonanta presedintiala, suspendarea actiunii sindicale pana la pronuntarea definitiva. AVAS a primit peste 50 de scrisori de interes pentru compania ieseana, iar termenul final pentru inscrierea la licitatie este 17 martie.