Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) respinge actuala strategie de privatizare a Antibiotice Iasi promovata de AVAS, considerand acesta solutie ca fiind una formala, birocratica si care nu ia in considerare numeroasele implicatii ale acestei privatizari, se arata intr-un comunicat al asociatiei. AOAR propune asigurarea unor surse de finantare suplimentara pentru investitiile ce trebuie facute la producatorul de medicamente, prin lansarea la Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete limitate de actiuni, in mai multe transe, esalonate pe o perioada de 2-3 ani.

Reprezentantii oamenilor de afaceri arata ca metoda de privatizare aleasa poate pune in pericol productia de medicamente din Romania, domeniu strategic fiind vorba de sanatatea populatiei. "Indiferent de asa zisele conditii contractuale, presiunile si profiturile din domeniul imobiliar vor face ca si aceasta productie de maxima importanta sa dispara, favorizand cresterea importului de medicamente", se mai arata in comunicat.

AOAR apreciaza ca fiind si mai dificil de inteles decizia de privatizare grabita a unei societati profitabile, in conditiile in care ministrul sanatatii pretinde ca se lupta pentru asigurarea cu medicamente a populatiei.

"Confruntat cu deciziile economice ale altor producatori romani de medicamente care au anuntat scoaterea din fabricatie a unor medicamente solicitate de populatie, Ministerul Sanatatii [...] accepta sa creasca preturile acestor medicamente pentru a fi mentinute in fabricatie. In aceste conditii este mai mult decat curios ca, in cazul privatizarii Antibiotice Iasi, nu a fost facuta publica pozitia Ministerului Sanatatii si nici o evaluare a efectelor pe care le aceasta le va avea asupra asigurarii cu medicamente a pietii romanesti", se precizeaza in comunicatul asociatiei.

Prin listarea la BVB a unor pachete de actiuni ale producatorului de medicamente, reprezentantii oamenilor de afaceri considera ca se elimina si discutiile inutile, suspiciunile si acuzele deja formulate neoficial de reprezentantii Comisiei Europene privind conditiile in care are loc aceasta privatizare.

Licitatia pentru preluarea pachetului de 53,01% din actiunile producatorului de medicamente ar fi trebui sa aiba loc in data de 18 martie, insa sindicatul Antibiotice a atacat in instanta privatizarea si a obtinut suspendarea acesteia. Sindicatul cere impunerea unor conditii la privatizare, conditii care sunt contrare dreptului comunitar.

Privatizarea Antibiotice Iasi a ajuns si in atentia Parlamentului, Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor investigheaza modul in care se realizeaza privatizarea societatii Antibiotice Iasi. Membrii comisiei sunt nemultumiti de faptul ca viitorul cumparator nu este obligat sa mentina productia de medicamente.

Totodata, Comisia Europeana a transmis joi a scrisoare autoritatilor romane prin care avertizeaza ca va porni o investigatie in cazul privatizarii Antibiotice Iasi, in cazul in care vor fi acordate ajutoare de stat nenotificate.

AVAS da insa asigurari ca metoda de privatizare aleasa in cazul companiei Antibiotice Iasi respecta cerintele Comsiei Europene si nu implica ajutoare de stat. Prin urmare, licitatia cu strigare care ar urma sa aiba loc pe 18 martie este, potrivit AVAS, o metoda transparenta, nediscriminatorie, competitiva, deschisa tuturor participantilor, care nu presupune acordarea de ajutoare de stat si care maximizeaza pretul actiunilor.

Totusi, AVAS precizeaza ca, dupa finalizarea licitatiei deschisa tuturor celor interesati, va negocia cu adjudecatarul (castigatorul) licitatiei mai multe clauze referitoare la Antibiotice, dar printr-un acord bilateral, nu prin impunerea unor conditii discriminatorii, anterioare licitatiei, cu caracter eliminatoriu care ar incalca normele europene.