Metoda aleasa de AVAS de a vinde participatia de 53% pe care o detine la Antibiotice Iasi a atras critici numeroase: de la sindicatul firmei pana la AOAR (asociatia oamenilor de afaceri din Romania), fiind deschisa inclusiv o ancheta parlamentara.

Rolul AVAS este de a privatiza aceasta participatie a statului. Faptul ca privatizeaza Antibiotice Iasi prin licitatie are avantaje, dar si dezavantaje.

Printre avantaje: privatizarea este rapida si transparenta. Pana acum au fost primite peste 50 de scrisori de intentie; ceea ce poate duce la venituri superioare pentru AVAS decat prin vanzari partiale.

Printre dezavantaje: faptul ca cele 53% se vand la pachet inseamna ca firma isi va pierde imediat autonomia pe care o are la actuala si pe care ar avea-o daca nu ar fi un actionar majoritar; asta ar duce - printr-o eventuala de-listare - la slabirea BVB si a posibilitatilor de investitii in Romania intr-o perioada in care apar fonduri de pensii, etc. Asta ar duce la pierderea, in Romania, a unor competente (de ex. manageriale) sau a unor competente dintr-o anumita industrie (in cazul schimbarii obiectului de activitate) sau a unor servicii conexe (de intermedieri financiare, servicii juridice si financiare, etc).

Insa si intr-un caz si in celalalt, oricand un potential investitor poate face o oferta (cu prima) tuturor actionarilor.

Cei care se opun acum privatizarii prin licitatie - in special sindicatele - trebuie sa inteleaga faptul ca rolul AVAS este sa obtina venituri cat mai mari din vanzarea pachetului de actiuni, iar decizia AVAS a fost luata in urma studiului unui consultant independent. O pierdere de venituri din partea AVAS inseamna o pierdere de venituri a tuturor contribuabililor.

Sindicalistii pot fi si ei unii dintre cumparatori. Ei cunosc, poate, cel mai bine care este adevarata valoare a firmei Antibiotice Iasi. La fel si managementul firmei. Nimeni nu-i opreste sa obtina un imprumut de la o banca, suma ce poate fi folosita la achizitionarea actiunilor (si garantarea cu aceleasi actiuni).

Vezi alte materiale pe aceeasi tema si comenteaza subiectul propus de Emil Stoica pe blogul sau.