“Le-a luat atitea luni de zile ca sa spuna ca terenurile costa mai mult decit a dat Ford, dar nu va fi nici o problema pentru ei sa plateasca 20 si ceva de milioane in plus", a declarat la Craiova presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. Este prima clarificare din partea unui oficial roman, dupa ce Comisia Europeana a anuntat ca impunerea unor conditii in contractul cu Ford a dus la scaderea pretului de vanzare, dar nu a indicat clar ce active detinute de statul roman ar fi fost vandute sub valoarea de piata. HotNews.ro a solicitat aceste informatii inca din 2007 in baza legii accesului la informatii, insa AVAS refuza sa faca publice anexele, desi a pierdut un prim proces.

“Practic, despre asta este vorba. Cei de la Comisie au stabilit ca Ford ar fi trebuit sa plateasca in plus 27 de milioane de euro in plus pentru terenuri. Este vorba de terenurile de sub fabrica, probabil cateva sute de hectare. Este o chestie strict birocratica. Cei de la Ford au spus, bine domnule, va platim noi 27 de milioane in plus”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu.

El a precizat ca fabrica de automobile de la Craiova detinea terenuri si in Bucuresti si in Timisoara, dar ca “Ford nu le-a luat”. Olteanu a mai spus ca in Romania, discutia referitoare la pretul terenurilor a avut loc la aproape fiecare privatizare. “La noi e o problema cu includerea terenurilor in patrimoniu. Deci discutia asta e veche: cat valoreaza terenurile societatilor comerciale care au fost privatizate”.

Un membru al comisiei de privatizare, liberalul Mihai Voicu, a precizat insa pentru Hotnews ca nu stie ca acesta sa fie motivul oficial pentru care Comisia Europeana a solicitat Romaniei sa recupereze cele 27 de milioane de euro de la Ford, considerate ajutor de stat. “Este vorba de o presupunere a domnului Olteanu”, a spus Voicu.

El a spus ca nu stie daca e vorba despre zeci sau sute de hectare incluse in contractul de privatizare, dar si Voicu a tinut sa precizeze ca activele din Bucuresti si Timisoara n-au fost incluse in contract. Reprezentanii Ford vor avea maine la Craiova o prima discutie cu autoritatile romane dupa decizia Comisiei Europene.

“Investigatia Comisiei a aratat ca impunerea conditiilor respective a dus la scaderea pretului de vanzare. Valoarea de piata a participatiei de 72,4% detinuta de statul roman din activele industriale de baza, participatie cumparata de Ford, a fost estimata la 84 de milioane de euro”, se arata in comunicatul Comisiei Europene. Ford a cumparat Daewoo cu 57 de milioane de euro.

AVAS tine terenurile de la Craiova sub sapte lacate

HotNews.ro a cerut octombrie 2007, in baza Legii 544 privind liberul acces la informatii publice, si la scurt timp dupa declansarea investigatiei Comisiei Europene, informatii privind activele imobiliare ale Automobile Craiova. Mai precis, ne interesa "lista completa a proprietatilor imobiliare detinute de compania Automobile Craiova inainte de declansarea procedurii de privatizare" si "lista proprietatilor incluse in contractul de privatizare semnat cu Ford".

Autoritatea a precizat ca informatiile sunt confidentiale si ne-a sugerat sa-i adresam orice intrebare pe tema privatizarii Daewoo fostului secretar de stat de la Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, care intre timp demisionase.

"In conformitate cu Lista documentelor de interes public aprobata de catre conducerea AVAS pe baza prevederilor Legii 544 / 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, activele Automobie Craiova nu sunt date de interes public. Acestea s-au regasit in „Dosarul de prezentare” pus la dispozitia ofertantilor, contra cost si in urma semnarii unui angajament de confidentialitate, in cadrul procesului de privatizare", preciza raspunsul AVAS.

HotNews.ro a dat in judecata AVAS pentru refuzul de a pune la dispozitie informatiile cerute. Redactia este reprezentata in Instanta de avocatii Centrului de Resurse Juridice (CRJ). In acest caz, Tribunalul Bucuresti a obligat AVAS printr-o decizie publicata la data de 1 februarie 2008 sa puna la dispozitia redactiei informatiile de interes public solicitate la punctul al doilea din cererea adresata. Decizia nu este definitva, putand fi atacata cu recurs.