Consiliul Concurentei a declansat din oficiu o investigatie pe piata serviciului de salubrizare din Bucuresti, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Concurenta va analiza piata serviciului de salubrizare din Bucuresti si posibila incalcare a prevederilor Legii concurentei, de catre autoritatile administratiei publice locale, prin interventiile acestora pe piata serviciului de salubrizare.

Potrivit art.9 din Legea concurentei, sunt interzise orice actiuni ale administratiei publice centrale sau locale ce au ca obiect sau pot avea ca efect restrangerea, impiedicarea sau denaturarea concurentei. Acestea se refera in special la luarea deciziilor care limiteaza libertatea comertului sau autonomia agentilor economici, ce se exercita cu respectarea reglementarilor legale si stabilirea de conditii discriminatorii pentru activitatea agentilor economici.

In domeniul serviciului de salubrizare a localitatilor, concurenta se manifesta cu ocazia realizarii procedurii de delegare a gestiunii serviciului de catre autoritatile publice locale. In consecinta, incheierea unor contracte de exclusivitate de lunga durata, respectiv prelungirea duratei acestor contracte prin acte aditionale, fara licitatie, sunt susceptibile sa distorsioneze mediul concurential. Astfel de masuri influenteaza concurenta prin reducerea presiunilor concurentiale din partea celorlalte societati interesate sa intre pe piata si prin crearea un avantaj nejustificat pentru agentul economic contractant.

"In realizarea investigatiilor, Consiliul Concurentei poate solicita agentilor economici, asociatiilor de agenti economici, precum si organelor administratiei publice, furnizarea oricaror informatii si documente relevante pentru clarificarea cazului analizat", se mai arata in comunicat.