​Premierul Florin Cîțu se declară surprins de gestul ministrului Economiei Claudiu Năsui de a cere Parlamentului amânarea dezbaterilor asupra Legii privind securitatea rețelelor 5G. "Mă surprinde o astfel de decizie, nu ştiam că a luat o astfel de decizie. Mesajul meu este ferm şi clar. Am trimis şi am aprobat un proiect de lege în Guvern şi l-am trimis şi în coaliţie. Decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid", a declarat joi premierul.

Florin Citu si Claudiu NasuiFoto: Colaj foto

Acesta a precizat că va avea o discuție cu ministrul Economiei pe această temă. "Nu înţeleg de ce ar încerca să amâne un astfel de proiect atât de important pentru industria din România”, a mai spus Cîțu.

  • Surse guvernamentale au declarat joi pentru HotNews.ro că "în cursul anului 2020, când actul normativ privind 5G era în faza de avizare, a existat de asemenea o solicitare de la Comisia Europeană tot pe această speță - privind o posibilă notificare prealabilă la actul normativ, iar inițiatorii proiectului de la acea vreme au transmis către Ministerul Economiei (condus la acea vreme de Virgil Popescu), minister care este punctul național de contact pentru recunoașterea reglementărilor europene potrivit Directivei UE 2015/1535, că proiectul de lege 5G nu tratează și nu stabilește norme tehnice și că situația nu necesită notificarea CE."

Claudiu Năsui a cerut Parlamentului amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, pe motiv că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ, scrie ziarul Adevărul.

„Instituţia noastră (n.r. - Ministerul Economiei) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (n.r- Comisiei Europene), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G”, se arată în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, la 27 aprilie, citată de Adevărul.

Reprezentantul USR-PLUS susţine că Guvernul României nu ar fi urmat parcursul normal pentru un astfel de act. „Procedura de notificare prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535 este aplicabilă tuturor proiectelor de acte normative care conţin reglementări tehnice elaborate la nivel naţional în sensul că acestea nu pot fi adoptate decât ulterior parcurgerii respectivei proceduri de notificare” se mai arată în cererea lui Năsui.

Potrivit informațiilor Adevarul, demersul ministrului Claudiu Năsui are loc la scurt timp după ce la unele ministere au ajuns adrese ale unor societăţi de avocatură care reprezintă „societăţi comerciale a căror activitate poate fi influenţată de adoptarea Proiectului de Lege 5G”.

Proiectul de lege inițiat și adoptat în 15 aprilie 2021 de Guvernul Cîțu transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între România și SUA, despre care oficialii americani au spus în repetate rânduri că vizează excluderea gigantului chinez Huawei din rețelele 5G din România.

Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitației 5G de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

Proiectul de lege promovat de Guvern a primit avizul CSAT în data de 7 aprilie și este înregistrat acum la Camera Deputaților, unde a primit deja avizele Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social (CES), ambele obligatorii, însă doar cu rol consultativ.

Pentru mai multe amănunte despre lege, citește și