Constructorul norvegian de nave Aker Yards, ce detine santierele navale din Braila si Tulcea, a raportat pierderi de 500 de milioane de coroane norvegiene (96,21 milioane de dolari) in ultimul trimestru al anului trecut, cu mult peste asteptari, potrivit Reuters. Ca urmare a rezultatelor financiare dezamagitoare, directorul executiv al companiei, Yrjo Julin, a fost destituit.

In ultimul trimestru al anului 2006, compania a obtinut un profit de 401 milioane de coroane.

Analistii estimau ca Aker Yards va inregistra in ultimul trimestru al anului trecut o pierdere medie de 135 de milioane de coroane.

"Rezultatele sunt slabe si dezamagitoare", a declarat presedintele Svein Sivertsen, care va detine si functia de director executiv pana la numirea unui nou director. "Sa ai o cifra de afaceri de 34 miliarde coroane si sa nu castigi nimic vorbeste de la sine", a mai spus acesta.

"Am hotarat ca Julin nu este persoana potrivita pentru a conduce compania", a continuat Sivertsen.

Profitabilitatea companiei a fost afectata in ultimul trimestru de problemele operationale din Finlanda, precum si de la un santier naval din Floroe, Norvegia, se arata intr-un comunicat anterior al Aker Yards.

Grupul a anuntat ca in perioada octombrie-decembrie a constituit un provizion pentru pierderi de 600 de milioane de coroane pentru operatiunile din Finlanda si un altul, de 150 de milioane de coroane, pentru santierul din Norvegia.

Svein Sivertsen a anuntat ca grupul nu estimeaza alte pierderi in Finlanda. Compania, care se confrunta cu cresterea costurilor din cauza intensificarii activitatii in productia de nave din Finlanda, a mentinut marja castigurilor inainte de taxe, depreciere si amortizari pentru 2008 la aproximativ 4%.

"Masurile semnificative de optimizare implementate in Finlanda incep sa dea rezultate", a anuntat compania. "Pietele constructiilor navale sunt puternice, atat pe pietele generale cat si pe cele principale, pe care grupul este prezent", a mai comunicat compania. "Cu toate acestea, constrangerile semnificative din lantul de aprovizionare se mentin".

"Sunt increzator ca vom observa o ameliorare in 2008", a precizat Sivertsen intr-un comunicat.