Ingrid Zaarour, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, a fost numita incepand cu luna martie in functia de presedinte al Consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, inlocuindu-l pe Bogdan Hutuca. Aceasta numire vine ca urmare a deciziei luate la sfarsitul anului trecut, conform careia pana la selectia administratorului de fond, membrii consiliului vor ocupa, prin rotatie, pozitia de presedinte.

De administrarea Fondului Proprietatea sunt interesate 37 de companii internationale, iar fostul presedinte al consiliului de supraveghere, Emanoil Negut, estima saptamana trecuta ca societatea care va administra Fondul va fi selectata pana la sfarsitul lunii octombrie.

La finalul anului trecut, Fondul Proprietatea a inceput alegerea evaluatorului pentru activele Fondului, primul pas pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a acestuia.

Fondul Proprietatea, creat in 2005 ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate, are un capital social de 14,24 miliarde de lei.

In prezent, Fondul Proprietatea are detine participatii la 88 de companii, din care cele mai multe sunt din sectorul energetic.

Din 28 ianuarie, actionarii Fondului Proprietatea isi pot vinde participatiile in mod direct, fara a mai atrebui sa astepte listarea la bursa, in baza unei hotarari de guvern care a modificat actul constitutiv al Fondului Proprietatea.