David Chalmers, directorul companiei petroliere americane Bayoil Incorporated, a fost condamnat la doi ani inchisoare dupa ce a recunoscut ca a dat mita de mai multe milioane de dolari fostului guvern irakian condus de Saddam Hussein, in timpul programului "Petrol contra hrana", derulat de Organizatia Natiunilor Unite, transmite BBC. El a fost gasit vinovat pentru ca a facut plati ilegale secrete pentru dreptul de a cumpara petrol irakian conform programului ONU, in perioada 2000-2003. France Presse noteaza ca David Chalmers risca o pedeapsa mult mai mare, pana la 20 de ani de detentie.

Programul "Petrol pentru hrana" s-a desfasurat intre 1996 si 2003, cu scopul de a ajuta poporul irakian. Potrivit raportului intocmit asupra acestui proiect, peste doua mii de companii din diverse tari au fost acuzate ca au efectuat plati ilegale catre guvernul irakian, in perioada sanctiunilor internationale. Pe lista companiilor acuzate se aflau si 12 firme romanesti. ( Rompetrol a fost acuzata ca ar fi platit "suprataxe" ilegale de 739.887 de dolari pentru un contract, M/09/29, ce avea o valoare de 70 de milioane de dolari, importand aproape 3 milioane de barili.)

Astfel, Saddam Hussein ar fi obtinut aproape doua miliarde de dolari din mita si comisioanele platite de companiile straine care doreau sa faca afaceri cu Irakul in perioada embargoului.