Consiliul Concurentei a amendat companiile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm cu 5,94 milioane de lei, echivalentul a 1,5 milioane de euro, pentru incheierea unei intelegeri avand ca obiect participarea cu oferte trucate la licitatii organizate de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in cadrul subprogramului national de nefrologie – dializa, se arata intr-un comunicat al autoritatii. Totodata, Concurenta a constatat ca Ministerul Sanatatii Publice a incalcat legea prin faptul ca, in perioada 2004-2006, nu a organizat anual, licitatii pentru realizarea Programului National pentru Dializa.

Autoritatea romana de concurenta a constatat in urma unei investigatii derulate pe piata produselor si serviciilor pentru dializa ca, "intre societatile Fresenius Medical Care Romania, Alsifcom Intermed si Opremi Medfarm s-a incheiat o intelegere de tip cartel, avand ca obiect participarea, in mod concertat, cu oferte trucate la licitatia organizata de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate in anul 2003, in cadrul subprogramului national de nefrologie – dializa".

Ca urmare, Consiliul Concurentei a amendat compania Fresenius Medical Care cu 5,44 milioane de lei, Alsifcom Intermed cu 212.130 lei, iar Opremi Medfarm cu 288.000 lei.

"Totodata, in urma acestei investigatii, Consiliul Concurentei a constatat incalcarea dispozitiilor legii de catre Ministerul Sanatatii Publice, in calitate de autoritate a administratiei publice centrale in domeniul sanatatii publice, pentru faptul ca, in perioada 2004-2006, nu a organizat anual, conform legii, licitatii pentru realizarea Programului, inlaturand prin aceasta posibilitatea de manifestare a concurentei pe piata produselor pentru dializa din Romania", se mai arata in comunicat.

Fresenius Medical Care doreste anularea deciziei Consiliului Concurentei

Fresenius Medical Care Romania a anuntat ca va contesta decizia Consiliului Concurentei la Curtea de Apel Bucuresti. Prin acest demers, compania va solicita in principal suspendarea executarii deciziei de sanctionare precum si anularea acesteia.

“Am fost surprinsi de decizia Consiliului Concurentei, in conditiile in care am prezentat, pe tot parcursul cercetarii si audierii, o argumentatie solida si transparenta, bazata pe respectarea cadrului legal in vigoare, in favoarea bunelor practici pe care Fresenius Medical Care Romania le-a aplicat in acest caz si pe care le promoveaza permanent. Activitatea noastra este guvernata de respectarea principiilor de etica in afaceri, precum si a celor mai inalte standarde de calitate, cu efecte directe in cresterea calitatii vietii pacientilor”, a declarat Alexandru Ciolan, director general Fresenius Medical Care Romania.

Saptamana trecuta, Concurenta a sanctionat un cartel de pe piata insulinei

Aceasta amenda vine dupa ce Consiliul Concurentei a sanctionat saptamana trecuta un cartel de pe piata insulinei cu 22,6 milioane de euro. Tot atunci, autoritatea a constatat ca, in perioada 2004 - 2006, Ministerul Sanatatii nu a organizat licitatii, potrivit legii, pentru realizarea Programului National pentru Diabet.

La acea data, Alexe Gavrila, vicepresedintele Consiliului Concurentei, a declarat pentru HotNews.ro ca "exista o obligatie legala ca Ministerul Sanatatii sa organizeze in fiecare an licitatii pentru diabet si insulina. Din anul 2003, Ministerul nu a mai organizat licitatii".

"Fiind o institutie publica, Ministerul Sanatatii nu poate fi sanctionat in alt mod decat obligandu-l sa puna in aplicare legea si sa faca licitatii in fiecare an", a mai spus vicepresedintele Consiliului Concurentei.