Compania ungara de petrol, MOL, este evaluata la aproximativ 14,5 miliarde de dolari.

Azi, confrom Reuters, a vandut 8% din actiuni unei firme din Oman cu aproximativ 1,3 miliarde de dolari, adica fix atata cat a obtinut Romania pe Petrom, singura diferenta intre Petrom si MOL fiind ca Petrom detinea si rezerva de petrol a Romaniei si jumatate din cea de gaze.

Asta arata inca o data faptul ca atat strategia energetica cat si buna guvernare din perioada pre 2004 a fost extrem de proasta, cu pierderi, iata, extrem de usor de calculat.

In timp ce MOL a devenit independenta imediat dupa 1990, avand o strategie de dezvoltare proprie, fara interferentele politicului, Petrom a fost folosita in scopuri politice, fie ca a fost vorba de pastrarea unui numar de angajati prea mare (cu pierdere de votanti) fie, mai ales, ca o vaca tocmai buna de muls de catre clasa politica.

Iar modul in care a fost privatizata, pe ultima suta de metri (povestea guvernantilor de atunci fiind ca altfel nu am fi intrat la timp in UE datorita neinchiderii capitolului pe energie), in graba si fara a-i maximiza valoarea, ma face sa ma intreb cum e posibil ca cei care au tolerat situatia de la Petrom nu numai ca nu baga capul in pamant de rusine, dar dau azi si lectii despre buna guvernare.

Din pacate, nu am invatat nici pana in 2008 lectia Petromului: companiile din domeniul energetic continua sa ramana in aceeasi structura, opaca, de conducere; cu numiri pe criterii politice, fara a lega activitatile acestor firme (cum ar fi Romgaz) de strategia energetica, fara a da socoteala asupra modului cum gestioneaza bunul public.

Intr-adevar, anul 2008 ar trebui sa fie cel al bunei guvernari - cum ar fi trebuit sa fie 2007 inaintea lui, si 2006 inaintea lui 2007, s.a.m.d. Insa nimeni - niciun partid - nu explica ce actiuni concrete va face in acest sens.

Citeste si alte materiale pe aceeasi tema si comenteaza subiectul pe blogul lui Stoica.