Compania americana Lockheed Martin anunta, intr-un comunicat de presa, ca a incheiat un contract cu Ministerul Apararii Nationale din Romania pentru furnizarea a 17 sisteme radar. Lockheed Martin, cea mai mare companie din domeniul echipamentelor militare pe plan mondial, va construi componentele sistemelor radar in uzina sa din Syracuse. Compania romana UTI Systems va furniza o parte din componente, anunta Lockheed Martin.

Andreea Dumitru, purtator de cuvant al Ministerului Apararii, a declarat pentru HotNews.ro ca valoarea contractului este de 121,8 milioane de dolari, iar achizitia s-a realizat "prin negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare", deoarece in prima faza a proiectului compania americana furnizase prototipul sistemelor radar.

Primul sistem radar va fi furnizat la finalul anului 2009, urmand ca celelalte 16 sa ajunga in Romania pana la finalul anului 2010.

"Este vorba despre sisteme de radar la inaltimi mici-medii. Contractul cu Lockheed Martin prevede si suport logistic pentru doi ani", a mai declarat Andreea Dumitru pentru HotNews.ro.

Generalul Eftimie Sandu, loctiitor al sefului Departamentului pentru Armamente din Ministerul Apararii, este citat in comunicatul Lockheed Martin: "Nu numai ca acest program este necesar pentru inzestrarea Ministerului, dar este important si pentru economia Romaniei pentru ca va ajuta industria locala sa intre pe piata echipamentelor high-tech".

Lockheed Martin este principalul furnizor de echipamente militare pentru SUA, 95% din veniturile sale din 2005 provenind din contracte cu agentii de stat americane. Lockheed Martin este si unul dintre marii beneficiari ai razboiului din Irak, castigand contracte de miliarde de dolari.

UTI Systems, partenerul roman din contract, este una dintre cele mai mari firme de profil de Romania. UTI a fost in centrul mai multor scandaluri de presa, printre acestea numarandu-se contractul de concesionare a fibrei optice in Bucuresti.