Consiliul Concurentei analizeaza, la cererea partilor, posibilele efecte anticoncurentiale ale unui contract incheiat intre Agricover Buzau, Jabbar Kanani si Bunge Romania, care stabileste termenii si conditiile relatiilor comerciale dintre contractanti, in domeniul procurarii si comercializarii granelor si semintelor oleaginoase, potrivit unui comunicat al autoritatii. Astfel, in contract se stabileste dreptul de preemptiune al societatii Bunge Romania pentru cumpararea semintelor de floarea soarelui si a granelor produse de Agricover Buzau.

In situatia in care partile nu cad de acord asupra conditiilor de vanzare-cumparare a semintelor de floarea soarelui si a granelor, compania Buzau are dreptul sa le ofere tertilor, in conditii care nu trebuie sa fie mai favorabile decat cele oferite societatii Bunge Romania.

De asemenea, contractul stabileste si conditiile in care Agricover Buzau va furniza servicii de depozitare si transport a granelor si semintelor de floarea soarelui, srotului de floarea soarelui si soia pentru Bunge Romania. Compania buzoiana nu activeaza in prezent pe piata serviciilor de transport, dar intentioneaza sa patrunda pe aceasta piata.

Acordul are un termen de valabilitate de doi ani, care poate fi extins automat cu o perioada de doi ani, cu exceptia cazului in care Consiliul Concurentei emite o decizie prin care impiedica prelungirea.

"Consiliul Concurentei este interesat in obtinerea observatiilor de la agentii economici terti, in legatura cu modul in care acest contract afecteaza sau poate afecta propria activitate", se mai arata in comunicatul autoritatii pentru concurenta.

La inceputul lunii martie a anului trecut, compania Agricover Buzau a anuntat ca va vinde catre Bunge Romania divizia sa de ulei, care include o fabrica, marcile si reteaua de distributie si vanzari, tranzactie autorizata de Consiliul Concurentei. Divizia de ulei a companiei Agricover cuprinde cinci branduri: Ulvex, Soreanca, Rumen, Universal si Mythos.

Agricover Buzau face parte din grupul Agricover, grup care desfasoara o serie de activitati in domeniul producerii si comercializarii semintelor oleaginoase, comercializarii uleiurilor comestibile, pesticidelor, ingrasamintelor chimice, dar si in domeniul comercializarii si depozitarii cerealelor.

Compania detine o retea de baze si silozuri cu o capacitate totala de 700.000 de tone in judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Teleorman, Arges si Dolj. Grupul mai detine de asemenea o divizie specializata pe productia de seminte, o divizie de cereale si produse oleaginoase si o divizie de distributie prin intermediul firmei Suntory, companie recent preluata de grup.

Bunge Romania face parte din grupul Bunge, grup international de societati angajate in diverse activitati in domeniul agroalimentar, ce includ comercializarea de ingrasaminte si cereale si productia de srot, uleiuri comestibile si alte produse alimentare. Portofoliul Bunge Romania include marcile Floriol, Unisol, Muntenia si Floarea Soarelui, fiind lider de piata in acest domeniu, cu o cota de 30%.

In anul 2005, grupul american detinea trei fabrici de ulei, Interoil Oradea, Unirea Iasi si Muntenia Bucuresti. In urma rezultatelor slabe, Muntenia Bucuresti a fost inchisa la sfarsitul anului 2005, iar anul tre3cut a fost inchisa si Interoil Oradea.