Numărul unu mondial în domeniul jucăriilor, grupul danez Lego, a anunțat marți că va opri definitiv vânzările în Rusia din cauza războiului din Ucraina, afectând toate cele 81 de magazine operate de un distribuitor rus, potrivit AFP.

Seturi LegoFoto: Tea, Dreamstime.com

Producătorul celebrelor cărămizi din plastic "a decis să își înceteze pe termen nelimitat activitățile comerciale în Rusia" și "să pună capăt parteneriatului" cu distribuitorul rus Inventive Retail Group, "care deținea și gestiona 81 de magazine în numele mărcii", a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt.

De asemenea, grupul danez va elimina locurile de muncă ale "majorității echipei sale de la Moscova", a precizat ea.

Lego decisese deja la începutul lunii martie să suspende livrările către Rusia în urma invaziei din Ucraina, dar magazinele operate de subcontractantul său au putut rămâne deschise și au continuat să își vândă stocurile.

"Confirmăm rezilierea contractului cu Lego", a declarat marți pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Inventive Retail Group. "Compania noastră va continua să lucreze ca expert în categoria jucăriilor de construcții și educaționale", a spus ea, fără a da detalii.

Inventive Retail Group nu a anunțat deocamdată nicio reducere de personal.

La începutul lunii mai, Rusia a inclus produsele Lego pe o listă de aproximativ 100 de categorii de bunuri care pot fi importate fără acordul de proprietate intelectuală.

Aceste produse au inclus, de asemenea, telefoane Apple și Samsung, mărci importante de automobile, console de jocuri și materiale și piese utilizate în industrie.

Lego a raportat o creștere cu 63% a profitului în Rusia în 2021, de la an la an, până la 1,8 miliarde de ruble (aproximativ 30 de milioane de euro la cursul actual), potrivit bazei de date Spark, citată de ziarul rus RBK.

---------------