Gazprom a inceput sa-si pregateasca partenerii pentru o noua si substantiala majorare de preturi. Asa trebuie interpretata declaratia facut de patronul companiei, Aleksei Miller, la intalnirea cu Vladimir Putin, potrivit publicatiei electronice Gazeta.ru. Europa va trebui sa plateasca pentru gaze 400 de dolari mia de metri cubi inca din acest an.

„Pretul in Europa depaseste deja 370 de dolari. In acelasi timp, credem ca in 2008, pretul mediul ar putea atinge 378 de dolari, dar poate sari si de pragul de 400 dolari mia de metri cubi”, i-a dezvaluit Miller presedintelui.

Anterior, vorbind de tariful pentru Europa, scrie sursa citata, Gazprom a indicat pentru un an cifra de 354 dolari. O crestere determinata inclusiv de deprecierea monedei americane. Dar patronul Gazprom a recunoscut ca dinamica pretului la gaze o ia, totusi, inaintea modificarii cursului dolarului. „Pe de alta parte, acest lucru nu afecteaza cresterea tot mai mare a cererii de gaze pe piata europeana”, s-a grabit sa pareze Miller.

Daca anul trecut, Gazprom a livrat in tarile Europei 151 miliarde metri cubi de gaze naturale, anul acesta volumul planificat se ridica la 157 miliarde. „Scumpirea petrolului se reflecta automat in valoarea produselor petroliere si a carburantilor alternativi, in sensul ca, in calculul pretului la gaze pentru consumatorii europene, ele sunt folosite in calitate de elemenete in continua modificare”, a explcat analistul firmei de consultanta Finam, Konstantin Railey.

Expertul crede ca Europa va primit linistita pretul de 400 dolari mia de metri cubi. „In conditiile actualei valori a titeiului, este un pret corect pentru gaze, spune analistul. Nu este exclus ca Europa sa plateasca la acest tarif inca din toamna lui 2008”.

Si tarile din Estul Europei vor avea noi tarife

Si pe alti parteneri ai Gazprom ii paste o majorare, a amintit Miller. „Consumatorul trebuie sa tina cont in fomrarea bugetului pe anul viitor de acea dinamica a preturilor, care se consolideaza pe piata europeana”, i-a spus Miller presedintelui, in ideea ca Turkmenia, Kazahstan si Uzbekistan au anuntat din timp intentia lor ca din 2009 sa treaca la preturi europene pentru gazele naturale.

Trecerea la principiile economiei de piata in formarea preturilor reclama un dialog destul de serios cu consumatorii, a recunoscut seful Gazprom, si de aceea compania va demara fara intarziere negocieri.

Ucraina este prima vizata, fiind principalul consumator al gazelor central-asiatice, o cota mai mica primind, prin intermediul RosUkerEnergo, Romania, Ungaria, Polonia si Slovacia. Conflictul cu RosUkerEnergo a fost rezolvat abia zilele trecute, dar nu pana la final. Discutiile vor continua.