Companiile din domeniul IT&C sunt inca multumite de angajatii romani. Alan Triggs, CEO al Global Services Delivery Center Ericsson Romania, a declarat ca forta de munca autohtona este extrem de competenta. Salariile in Romania nu sunt, cum s-ar putea crede, elementul principal de atractie: directorul Romtelecom a mentionat ca nivelul acestora este comparabil cu cel din Grecia si mult mai ridicat decat in Bulgaria. Dezbaterea a avut loc in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Angajari in IT&C: cateva sute, la centrul de servicii al Ericsson

“Vom angaja in 2008 cateva sute de persoane, in mai multe departamente: dezvoltatori de software, ingineri, specialist in zona de management de produs. Vedem o oportunitate foarte mare pentru Romania in ce priveste serviciile”, a explicat Alan Triggs, CEO al Global Services Delivery Center Ericsson Romania, companie nou intrata pe piata.

Acesta a mentionat care sunt principalele criteria pentru care firmele din IT&C prefer Romania:

- Un bun nivel de cunoastere a limbii engleze

- Integrarea in Uniunea Europeana

- Posibilitatea extinderii catre alte tari UE

- Dimensiunea populatiei, pe locul doi in UE

- “Cel mai important”: forta de munca inalt educata

Alan Triggs a subliniat faptul ca tinerii pe care compania i-a angajat inca din facultate au avut o performanta foarte buna si ca acestora li se ofera multe programme de training.

Concedieri in IT&C: cateva mii, la Romtelecom

Yorgos Ioannidis, CEO Romtelecom a spus ca marea provocare pentru 2008 este programul de restructurare al companiei. “Avem o sarcina foarte grea: restructurarea companiei, reducerea costurilor, schimbarea modului de a gandi. Pentru a gestiona acest proces am initiat peste 60 de proiecte. Vrem sa le aratam angajatilor ca exista un viitor, dar e o activitate care trebuie facuta. Ne-am intalnit cu mai mult de 4.000 de persoane in 10 orase, timp de aproximativ 3 saptamani”, a explicat Ioannidis.

Acesta mai adauga ca, parte a procesului de restructurare, “am lansat un proces de evaluare in masa a tuturor angajatilor, un plan de concediere selectiva pentru a identifica si pastra acele persoane cu abilitati deosebite”.

Celor aproximativ 2.500 de angajati care vor fi concediati, li s-a oferit “un pachet motivant pentru a pleca, pentru a-si gasi un job mai usor. Pentru cei care raman, avem circa 20 programe majore de training”, a adaugat Ioannidis.