Contributiile financiare ale Petrom si Romgaz la Fondul social de gaze vor fi scazute din impozitul pe profit datorat bugetului de stat. Dorinta guvernantilor de a crea un Fond social din bani privati se transforma, in acest caz, intr-un gest de imagine. Statul va fi, in continuare, cel care va acorda ajutoarele de incalzire din acest Fond. Atat premierul, cat si ministrul Economiei au invocat, atunci cand au anuntat infiintarea Fondului, ca societatile cu profituri mari trebuie sa arate responsabilitate sociala.

Info pe scurt

  • Petrom si Romgaz sunt singurele companii care s-au angajat sa contribuie la Fondul de gaze
  • Guvernul a acordat deja din acest Fond ajutoare de incalzire pentru 850.000 de beneficiari
  • Petrom si Romgaz vor scadea impozitul pe profit contributiile la Fondul de gaze

Potrivit unui act normativ aflat in pregatire la Ministerul Economiei, cele doua companii producatoare de gaze, Romgaz si Petrom, vor contribui la Fond in calitate de sponsori, asa cum este reglementat acest statut de legea sponsorizarii numarul 32 din 1994. In baza acestui statut, cheltuielile companiilor sunt considerate deductibile in Codul Fiscal si se scad din impozitul pe profit, au precizat surse din Ministerul Economiei.

Guvernantii se lauda ca Fondul este din bani privati

Ministerul Economiei a recurs la acest compromis pentru a face Fondul de gaze functional, la aproape un an si jumatate de la anuntul de intentie facut de guvern. Discutiile cu producatorii de gaze asupra Fondului au trenat atat timp din cauza lipsei de disponibilitate a acestora de a renunta la o parte din profit numai pentru a sustine declaratiile populiste ale guvernantilor.

Premierul Tariceanu si ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, au declarat ca participarea companiilor la Fondul social de gaze demonstreaza "responsabilitate sociala" fata de consumatori. Mai mult, Tariceanu a spus ca societatile vizate au cifre de afaceri considerabile si profituri consistente ceea ce ar reprezenta un motiv ca sa-si demonstreze responsabilitatea fata de populatie.

Justificarea premierului este, insa, putin motivanta pentru niste companii private. De altfel, la momentul anuntului privind crearea Fondului, au fost enuntate numele mai multor potentiali participanti, cum ar fi distribuitorii EON Gaz si Gaz de Frace, dar si alti producatori de energie: Hidroelectrica, Nuclearelectrica. In final, doar Petrom si Romgaz au ramas contributori la Fond.

Sumele virate de Petrom si Romgaz sunt cheltuieli de sponsorizare si se scad din impozitul pe profit

In februarie, guvernul a emis ordonanta de urgenta pentru infiintarea Fondului. Potrivit acesteia, sursa de constituire a Fondului este sponsorizarea benevola a companiilor producatoare sau distribuitoare de gaze. In absenta unui protocol cu aceste companii, guvernul a acordat, prin aceeasi ordonanta, ajutoare de incalzire pentru 850 mii de familii si persoane singure cu venituri mai mici de 615 lei lunar. Protocolul ar urma sa fie semnat in aceasta luna, dupa ce actul normativ privind deducerea sumelor din impozitul pe profit va fi aprobat.

Codul fiscal stabileste ca societatile pot sa scada din impozitul pe profit datorat sumele cheltuite cu sponsorizarea, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste cumulativ doua conditii. Cheltuielile trebuie sa fie in limita a 3 la mie din cifra de afaceri si sa nu depaseasca mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

Articolul din legea sponsorizarii invocat de ordonanta de infiintare a fondului arata ca pot fi beneficiare ale sponsorizarii institutiile publice, care au activitate in mai multe domenii, printre care si asistenta si servicii sociale. Astfel, Ministerul Muncii ar urma sa devina beneficiar al sponsorizarilor la Fondul social de gaze.