Ceremonia de semnare a contractului prin care producatorul american de autoturisme Ford va prelua Automobile Craiova a fost semnat astazi la Craiova. "Ford este un partener solid", a afirmat premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la ceremonie.La eveniment au mai participat presedintele Traian Basescu, directorul general al Ford Europa, John Fleming si ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman. Ford Motor Company a preluat pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova, dupa ce, miercuri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat contravaloarea actiunilor.

Ford Motor Company a preluat pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova, dupa ce, miercuri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat contravaloarea actiunilor. Suma de 57 milioane euro reprezentand plata actiunilor preluate de Ford a fost transferata, miercuri seara, in contul AVAS.

Cristinel Draguceanu, unul dintre liderii sincali ai platformei, a declarat ca preluarea companiei craiovene de catre Ford este un lucru bun. "Este un semn bun. Vrem sa credem ca nu numai pentru noi, lucratorii de la Ford, ci si pentru intreaga comunitate locala. Un mare colos in constructia de automobile va putea crea noi locuri de munca, asa incat nivelul de trai sa creasca", a adaugat sindicalistul, citat de Romania Actualitati.

In februarie 2008, Comisia Europeana a decis ca unele conditii impuse cumparatorului au determinat diminuarea pretului de vanzare a companiei romanesti. AVAS a solicitat cumparatorului, prin clauzele negociate in contractul de privatizare, realizeze o productie de minim 200.000 de automobile in al patrulea an de la privatizare, sa efectueze o serie de investitii si sa-i pastreze pe toti cei 3.900 de angajati ai companiei.

Comisia Europeana a decis ca privatizarea Automobile Craiova implica un ajutor de stat evaluat de forul european la 27 milioane euro. Ajutorul de stat urmeaza sa fie recuperat, conform legislatiei comunitare.