Daewoo Mangalia Heavy Industries isi aduce forta de munca din sud-estul Asiei pentru a putea face fata deficitului de forta de munca, muncitorii din aceasta zona presupunand costuri cu 20 pana la 30% mai mici, potrivit lui Gemal Memetcea, directorul de resurse umane al santierului naval, citat de NewsIn. In acest moment, la Daewoo Mangalia Heavy Industries lucreaza 57 de muncitori din Vietnam, 49 din China si 48 din Republica Moldova.

"Avem formalitati pentru aducerea a 125 de lucratori din Vietnam. Avem deja 57 de muncitori vietnamezi si inca 11 vor sosi in perioada urmatoare", a mai declarat Gemal Memetcea. Directorul de resurse umane a adaugat ca 50 de persoane din Sri Lanka sunt de asemenea in faza de intocmire a formalitatilor.

Muncitorii straini care lucreaza la santierul naval din Mangalia lucreaza ca sudori, electricieni, vopsitori si sunt cazati in camine din zona santierului.

Gemal Memetcea a precizat ca pentru aducerea de personal cu studii superioare compania este in faza de tatonare. "Acum tatonam pietele din Sri Lanka si India. Ne intereseaza proiectantii", a spus acesta.

Daewoo Mangalia Heavy Industries a anuntat luni ca a inceput o actiune de reangajare a muncitorilor calificati, care, la un moment dat au parasit compania, iar acum doresc sa revina in cadrul societatii. Una dintre cele mai importante avantaje ce se ofera in momentul reangajarii este salariul, considera reprezentantii companiei. Restabilirea acestuia se va face conform nivelului si grilei de salarizare de la data plecarii, iar contractul individual de munca se va incheia pe perioada nedeterminata.

Conform datelor companiei 1026 de muncitori au plecat de la Daewoo Mangalia Heavy Industries.

Tot mai multi muncitori straini vin in Romania

In luna februarie o firma de confectii din Bacau anunta ca va angaja muncitori din Bangladesh pentru a putea face fata deficitului de forta de munca. Oficiul Roman pentru Imigrari avizat favorabil pana la momentul respectiv 195 de cereri de viza pentru muncitori detasati din Bangladesh, dintre care 125 sosisera deja in Romania pentru a lucra la firma de confectii din Bacau.

Tot la acea data, Oficiul Roman pentru Imigrari a anuntat ca a eliberat 769 de autorizatii de munca pentru muncitori straini. Pricipalele state de provenienta ale acestora sunt Turcia (363), China (188), Republica Moldova (87), Israel (15), Thailanda (14), India (8), Serbia (8).