Am fost plecat pentru cateva zile. Se pare ca plecarea a fost de bun augur caci in aceasta perioada hotnews.ro a avut probleme tehnice care au fost, se pare, rezolvate pana azi.

1. Despre greva de la Dacia: sindicatele si-au inteles prost rolul.

Marirea salariilor propusa de Dacia este de cateva ori mai mare decat inflatia, deci salariatii nu pierd din puterea de cumparare, din contra. Greva are efecte negative in primul rand la adresa mediului de afaceri din Romania, mai ales cand se anunta investitii in domeniul auto si nu numai. Poate ca Mercedes sau alte firme vor reconsidera optiunea de a veni in Romania. Evident, nu e treaba sindicalistilor de la Dacia. Insa, pe termen mediu si lung, greve de acest gen pot duce inclusiv la relocarea activitatilor Dacia in tari unde se produce mai ieftin si fara batai de cap cu tot soiul de greve.

Ceea ce sindicalistii trebuie sa inteleaga este ca Dacia se afla pe o piata cu marje de profitabilitate extrem de mici si cu o comptetie extrem de ridicata. Ei ar trebui mai degraba sa se preocupe de propria crestere profesionala, de imbunatatirea propriilor calificari, sa stie sa faca si una si alta si, in acest fel sa creasca productivitatea. In plus, daca industria auto romaneasca va creste de cateva ori in urmatorii ani, muncitorii bine calificati la Dacia ar putea fi “furati” de firme precum Ford sau Mercedes, pe salarii mai bune.

Pe aceeasi tema: Greva la Sidex

2. BNR a majorat rata dobanzii la 9,5%. De frica inflatiei. Se pare ca BNR nu este satisfacuta de cele cateva semne de resposabilitate guvernamentala .

3. Responsabilitate sociala: Guvernul a semnat cu Romgaz si Petrom un protocol prin care cele doua firme vor contribui cu 172 de milioane de lei la un fond de gaze destinat persoanelor sarace. Aceasta suma este sub forma unei sponsorizari, deci nu se muta bani dintr-un buzunar intr-altul al bugetului de stat. Merita 3 bile albe.

Comenteaza pe Jeopardy.