Preturile productiei industriale au inregistrat in luna februarie o crestere de 1,3% comparativ cu luna ianuarie, iar fata de aceeasi luna a anului trecut preturile au urcat cu 14,5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Indicele preturilor productiei industriale si-a temperat cresterea fata de luna ianuarie, cand au sporit cu 2,22%, dar avansul anual s-a accentuat de la 13,03% la 14,5%.

Pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria extractiva au inregistrat o crestere cu 2,1%, iar cele din industria prelucratoare si energie electrica si termica, gaze si apa o crestere cu 1,4%, respectiv cu 0,3%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor intermediare (+1,5%). Preturile produselor din industria bunurilor de uz curent s-au situat la acelasi nivel de crestere ca cel inregistrat pe total industrie (+1,3%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria energetica (+1,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+1,2%) si industria bunurilor de capital (+1,0%).

Comparativ cu luna februarie a anului trecut, preturile productiei industriale au inregistrat o crestere de 14,5%. Cel mai dinamic sector a fost industria extractiva (+22,8%), urmat de industria prelucratoare (+15,2%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la energie electrica si termica, gaze si apa (+5,3%).

Pe marile grupe industriale cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele industriei energetice (+18,6%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor de uz curent (+14,1%), industria bunurilor de capital (+12,3%), industria bunurilor intermediare (+11,6%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,8%).