Numarul falimentelor companiilor romanesti a crescut anul trecut cu 35% comparativ cu 2006, cel mai riscant sector de activitate ramanand comertul, cu 41,4% din totalul falimentelor, arata un raport al Coface Romania. In pofida cresterii spectaculoase a acestui domeniu, constructiile ocupa locul patru in topul falimentelor. Potrivit analizei Coface, ingrijorarile vin din partea firmelor mici si mijlocii care incheie din ce in ce mai multe contracte carora nu le pot face fata.

La sfarsitul anului trecut era inregistrat un numar total de 14.104 firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, dintre care 188 se aflau in reorganizare judiciara, 513 isi inchisesera procedura de reorganizare sau faliment din lipsa de active, iar diferenta de 13.104 de firme aflandu-se in faliment.

Micilor comercianti le este tot mai greu sa reziste pe piata

Sectorul comercial a ramas cel mai riscant sector de activitate din Romania. Aceasta ramura, incluzand retail-ul, comertul en-gross si distributia, a inregistrat un procent de 41.4% din totalul falimentelor anului 2007.

Potrivit Coface, cifrele demonstreaza faptul ca micii comercianti reusesc din ce in ce mai greu sa faca fata marilor retail-eri, care isi extind retelele tot mai mult in fiecare an. In 2007 au fost deschise 152 de magazine, numarul hypermarket-urilor crescand cu 29 de centre, prin deschiderea de noi unitati Carrefour, Real, Auchan, Kaufland si reteaua autohtona Pic. Carrefour a cumparat in 2007 lantul de supermarket-uri Artima cu un numar de 21 de unitati, fapt ce ii va permite sa intre pe piata de retail cu un nou format de magazine.

Nici supermarket-urile sau magazinele de tip discount nu au ramas in urma, primele inregistrand un numar de 36 unitati noi, iar ultimele avand o crestere semnificativa de 63 unitati noi. Pentru anul 2008 retail-erii autohtoni si internationali au anuntat deschiderea a 56 de supermarket-uri, 29 de hypermarket-uri, 2 magazine de tip cash & carry si 77 de magazine de tip discount.

Constructiile - locul patru la falimente. Firmele mici si mijlocii incheie tot mai multe contracte pe care nu le onoreaza

La mica distanta dupa comertul cu ridicata si amanuntul se situeaza agricultura si industria alimentara aflate in stransa legatura, iar locul patru in clasament este detinut de firmele din constructii, in pofida cresterii inregistrate de acest sector.

"Sectorul constructiilor din Romania a avut cel mai rapid ritm de crestere dintre toate tarile europene, de 35% si va continua sa creasca si in 2008. Practic constructiile au fost motorul de crestere al economiei in 2007. Deja statisticile pentru luna ianuarie arata ca Romania s-a mentinut pe primul loc in Uniunea Europeana in domeniul cresterii constructiilor, cu un ritm de 33,7%", se arata in studiul Coface.

Cresterea in constructii se va mentine si in acest an, insa ingrijorarile vin din partea acelor companii care realizeaza proiectele de constructii.

"Producatorii de materiale de constructii vor inregistra cresteri interesante si in 2008, insa problemele vin din partea firmelor care realizeaza aceste proiecte. Deficitul de forta de munca in constructii si cresterea salariilor in acest domeniu este o problema cu care se confrunta astazi toate firmele ce activeaza in acest domeniu. Ingrijorarile vin din partea firmelor mici si mijlocii care incheie din ce in ce mai multe contracte carora nu le pot face fata", mentioneaza studiul Coface Romania.