In ultima perioada datele macroeconomice aparute atat in SUA cat si in Europa, au avut un impact moderat asupra pietelor. Mai mult, nici deciziile privind rata dobanzii la euro, sterlina si yen, dar si minutele FED-ului, care au intarit ipoteza intrarii in recesiune a economiei SUA, nu au fost suficiente pentru a scoate piata din range. Aceasta apatie a pietelor, coroborata si cu o iesire din prim plan a institutiilor financiare in ceea ce priveste criza de lichiditate, au creat o impresie falsa de relaxare a burselor si a investitorilor.

Numai ca aceste socoteli au fost stricate de sezonul rezultatelor financiare pe primul trimestru. Luni, 7 aprilie, Alcoa a deschis balul raportarilor. Cel mai mare producator de aluminiu la nivel mondial a raportat rezultate sub asteptari, in conditiile in care pretul aluminiului a crescut cu 24,5% in ultimele 3 luni, acestea fiind provocate de cresterea costurilor energetice. Alcoa a incheiat saptamana cu o scadere de a aproape 10%, la pretul de 35,15 dolari.

Vineri, 11 aprilie, General Electric, compania cu cea de-a doua capitalizare din indicele Dow Jones, a dezamagit asteptarile pietei. Pentru prima data in ultimii 5 ani GE a raportat o scadere a castigurilor pe primul trimestru si, poate mai important, a redus si estimarile de profit pentru anul 2008. Imediat, Goldman Sachs, Credit Suisse, Deutsche Bank si Citigroup au “downgradat” actiunile GE, care au inregistrat o scadere de 12,9%, cea mai mare de la market crash-ul din 1987, inchizand la pretul de 32,5 dolari pe actiune.

Motivele invocate de conducerea GE au fost problemele din piata creditelor si dificultatea de a valorifica activele imobiliare. Reactia pietei a fost pe masura, indicele Dow Jones inregistrand o cadere de 256 puncte (-2,04%), pana la 12.325, marcand astfel o pierdere saptamanala de 2,25%.

In saptamana urmatoare pietele vor fi asaltate de un val de raportari financiare. Iata-le pe cele mai importante dintre ele:

Compania Estimari Q1 2008 (dolari/actiune) Rezultate Q1 2007 (dolari/actiune)

US Bancorp 0.61 0.63

Intel 0.25 0.22

Washington Mutual -1.02 0.86

Coca-Cola 0.62 0.56

JP Morgan 0.66 1.23

Wells Fargo 0.57 0.66

eBay 0.39 0.27

IBM 1.45 1.22

Merrill Lynch -1.9 2.2

Pfizer 0.66 0.68

Sallie Mae 0.4 0.57

AMD -0.51 -0.59

Google 4.52 3.18

Pentru Merrill Lynch si Washington Mutual estimarile reflecta problemele financiare pe care le au cele doua companii. Acestea au fost afectate de expunerile din piata sub-prime, anuntand writedown-uri de 24,5 miliarde de dolari, respectiv 5,8 miliarde.

Un aspect de luat in seama il reprezinta IPO-ul Visa din luna martie. Acest IPO va aduce in randul bancilor o crestere a incasarilor pe primul trimestru de aproximativ 5,4 miliarde dolari. Ramane de vazut daca pentru JP Morgan, US Bancorp si Wells Fargo, pozitiile 1, 5 si 6 in topul actionarilor Visa, aceste castiguri vor face ca rezultatele sa fie peste asteptari, sau macar la nivelul acestora.

Deasemenea, raportarile gigantilor din tehnologie, Intel, IBM si Google isi vor pune amprenta asupra evolutiei pietei. Ultimele date dinspre Google arata scaderea castigurilor per click din accesarea reclamelor pe internet, aruncand astfel un semn de intrebare asupra rezultatelor pe primul trimestru din 2008.

Suficiente motive pentru a avea o saptamana volatila, in functie de pozitia fata de asteptari a acestor raportari, cu miscari ample pe indici. Semnalul dat de Alcoa si General Electric nu este deloc incurajator, ci dimpotriva. E posibil ca impresia lasata de piata, inaintea inceperii raportarilor, sa fi fost doar o iluzie si sa ne indreptam catre zona minimelor inregistrate anterior.

Pentru saptamana incheiata, legea “Ce incepe prost se termina si mai prost” a fost confirmata. Daca va fi confirmata si in continuare, atunci raportarile sub asteptari vor avea ca rezultat noi minime pe indicii bursieri.

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.