In cazul iesirii Romaniei din acordul vizand contructia combinatului minier de la Krivoi Rog, Ucraina ia in calcul posibilitatea unei revizuiri a sumei care reprezinta platata compensatorie. Aceasta suma este, acum, de un miliard de dolari. Declaratia a fost facuta de viceministrul ucrainean al industriilor, Serghei Griscenko, vorbind despre rezultatele discutiilor purtate la Bucuresti de o delegatie condusa de el in perioada 7-8 aprilie 2008, anunta agentia UNIAN.

Potrivit lui Griscenko, principalul rezultat a fost aducerea la cunostinta partii romane a pozitiei Kievului in chestiunea dezbatuta.

"Punctul de vedere al Ucrainei rezida in urmatoarele: daca Romania vrea sa iasa din acordul referitor la Krivoi Rog, complextul patrimonial va fi receptionat in forma lui neterminata si va aparea, prin urmare, necesitatea modificarii formulei de calcul”, a spus Griscenko.

Tinand cont de rezultatul convorbirilor privind combinatul dintre presedintii Ucrainei si Romaniei, din octombrie 2007, delegatia ucraineana a propus proiectul unui nou protocol, unde se tine seama de declaratia seful statului roman referitoare la dezinteresul tarii sale fata de terminarea lucrarilor de constructie si posibilitartea retragerii din proiect in conditiile de modificarii formei de compensarii pentru lucrarile indeplinite si utilajul pus la dispozitie.

In plus, delegatia ucrainana si-a exprimat dorinta efectuarii unei noi evaluari a valorii obiectivelor de al Krivoi Rog, ca baza de formare a pozitiei sale si ordinii de realizare a compensatiilor.

Potrivit ministerului ucrainean al industriilor, partile au convenit sa continue discutiile, care ar putea conduce la semnarea unor noi acorduri internationale, capabile sa reglementeze relatiile reciproce ale partilor vizavi de Krivoi Rog.

“La urmatoarea intalnire, delegatia Romaniei trebuie sa prezinte punctul de vedere oficial al guvernului tarii sale privind propunerile de reglementare a chestiunilor legate de combinatul minier, in special, a celor prezentate in proiectul noului protocol interguvernamanet inmanat de delegatia ucraineana in timpul sedintei de la Bucuresti”.