Grupul Saint-Gobain, una dintre cele mai mari corporatii globale din domeniul productiei si distributiei de materiale destinate in principal industriei constructiilor, a realizat in Romania in 2007 o cifra de afaceri cumulata de peste 183 de milioane de euro, in crestere cu 130% fata de cele 80 milioane de euro obtinute in anul anterior.

In 2007 ponderea exporturilor efectuate de cele sase fabrici detinute de Saint-Gobain in Romania in totalul cifrei de afaceri a fost de peste o treime, corespunzatoare unor exporturi de 63 de milioane de euro. Principalele produse exportate au fost sticla, gips-cartonul si adezivii. Pietele de export au fost cele din regiune, cei mai mari consumatori de produse Saint-Gobain „made in Romania” fiind clienti din Bulgaria, Serbia, Grecia si Turcia.

Pe langa cresterea pietei in ansamblu si a intariririi pozitiilor detinute pe piata de companiile membre ale grupului, ritmurile spectaculoase de crestere din 2007 au fost determinate si de inceperea productiei la capacitate maxima sau/si deschiderea unor noi linii tehnologice in cateva din fabricile grupului.

„In prezent, dupa doar cativa ani de la intrarea puternica pe aceasta piata, suntem unul dintre cei mai mari si de departe cel mai diversificat producator de materiale de constructii din Romania”, a declarat Olivier Lluansi, Director General Saint-Gobain pentru Europa de Sud-Est (Romania, Bulgaria si Turcia)

De altfel, in Romania Saint-Gobain se bucura de reputatia de a fi cea mai bine capitalizata companie din industria sa. Doar in ultimii doi ani de activitate, grupul Saint-Gobain a investit in tara noastra 150 de milioane de euro, cea mai mare parte a acestor investitii fiind directionata catre fabricile grupului din Calarasi (sticla) si Ploiesti (vata minerala), dar si catre o noua capacitate de productie a mortarelor la Branesti, langa Bucuresti. Tot anul trecut grupul si-a diversificat afacerile din Romania prin achizitia firmei brasovene MTI Impex, cu activitati in industria lemnului.

Pentru acest an grupul si-a planificat continuarea in forta a investitiilor in fabrica de sticla de la Calarasi, prin inaugurarea unei linii de acoperiri si depuneri pentru productia de sticle cu caracteristici si functii speciale. La aceasta se adauga dezvoltarea activitatii de comercializare a conductelor si racordurilor din fonta ductila, respectiv inceperea activitatii la Brodrene Dahl si Ventistal, societatile grupului care distribuie sisteme de ventilatie si fitinguri pentru domeniul naval.

„Unele dintre companiile noastre sunt deja lideri pe pietele pe care opereaza – ma refer la Rigips Romania, Saint-Gobain Isover si, desigur, Saint-Gobain Glass, fabrica noastra de sticla de la Calarasi. Pe termen scurt si mediu intentionam sa sustinem cresterea pietei locale, sa ne consolidam pozitia de lideri pe aceasta piata si, prin dezvoltarea platformei de productie create in Romania, sa servim toate pietele din zona Europei de Sud-Est”, a conchis oficialul Saint-Gobain.

****

Cu o istorie de aproape 350 de ani (Saint-Gobain s-a „nascut faimoasa”, precursoarea sa fiind infiintata in 1665 de Jean-Baptiste Colbert, ministrul de finante al regelui Ludovic al XIV-lea, „Regele Soare”, si avand ca nu mai putin celebra prima realizare fabricarea oglinzilor destinate palatului Versailles), grupul Saint-Gobain este astazi o corporatie multinationala prezenta in 54 de tari, cu 207.000 de angajati, 15 centre de cercetare-dezvoltare, sute de unitati de productie si vanzari de 42 de miliarde de euro.

Grupul Saint-Gobain este listat la aproape toate bursele europene importante - Paris, Londra, Frankfurt, Zurich, Bruxelles, Amsterdam – si are o capitalizare de piata de peste 24 de miliarde de euro (31 decembrie 2007).

In Romania grupul Saint-Gobain opereaza prin intermediul a noua companii:

- Saint-Gobain Glass, producatorul de sticla de la Calarasi

- Saint-Gobain Isover, producatorul de vata minerala de la Ploiesti

- Rigips Romania, cu trei unitati de productie la Turda

- Saint-Gobain Weber Romania, producator de mortare si adezivi industriali, cu doua unitati de productie (Turda si Branesti/Bucuresti)

- Saint-Gobain Conducte

- Saint-Gobain Abrazivi (Satu Mare)

- Saint-Gobain Brodrene Dahl (Tulcea)

- Ventistal Marine (Tulcea)

- MTI Impex (industria lemnului, Brasov)

La nivel de grup, in Romania Saint-Gobain are peste 1200 de angajati, circa 400 din aceste locuri de munca fiind create in ultimii doi ani.

Pentru mai multe amanunte, vizitati urmatoarele site-uri:

www.saint-gobain.ro

www.saint-gobain-glass.com/ro

www.isover.ro

www.rigips.ro

www.weber.ro

[P]