Producatorul de avioane Boeing a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit de 1,2 miliarde de dolari, in crestere cu 38% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, ca urmare a vanzarilor bune de avioane comerciale, care au compensat declinul comenzilor de aparate militare, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. La castigurile Boeing din primul trimestru a contribuit si cresterea eficientei a operatiunilor de productie.

Rezultatele au depasit estimarile medii ale analistilor, care se asteptau la un castig de 1,36 dolari/actiune, potrivit Reuters Estimates.

Marja operationala a unitatii de avioane comerciale a urcat cu aproape 3 puncte procentuale pana la 12%, ca urmare a cresterii eficientei activitatilor de productie ale Boeing, deoarece firma are un numar record de comenzi. Marja operationala a unitatii de avioane de aparare a crescut usor, pana la 11,4%.

Boeing are comenzi fara precedent de avioane comerciale, in valoare de 271 miliarde dolari, sustinute de cresterea masiva a vanzarilor de avioane din ultimii trei ani. Boeing are si comenzi mari de avioane militare, in valoare de 75 miliarde dolari.

"Este destul de uimitor ca au reusit sa bata estimarile cu 20%", a comentat Paul Nisbet, specialist pe probleme aerospatiale de la compania JSA Research. "Nivelul ridicat al marjei operationale a fost un salt important, volumul incepe sa aiba o contributie semnificativa si, cum cererea de avioane este mare, Boeing obtine preturi bune", a adaugat Nisbet.

Compania cu sediul la Chicago si-a confirmat tinta de profit pentru acest an si a aratat ca se asteapta ca in 2009 sa aiba castiguri in conformitate cu estimarile analistilor de pe Wall Street, in ciuda problemelor privitoare la modelul Dreamliner 787.

Titlurile Boeing s-au scumpit cu 2,7% pana la 80,71 dolari/actiune in prima parte a sedintei de tranzactionare de la bursa new-yorkeza. La inchiderea sedintei bursiere de marti, titlurile Boeing erau mai ieftine cu 27% fata de cotatia din iulie 2007, ca urmare a intarzierilor legate de modelul 787.