Managerii companiilor estimeaza pentru perioada aprilie-iunie o crestere a activitatii din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in sectorul de servicii, in raport cu cele trei luni anterioare, arata datele Institutului National de Statistica (INS). In acelasi timp, in toate sectoarele economice sunt asteptate cresteri ale preturilor.

In sectorul industriei prelucratoare, managerii intervievati de INS estimeaza ca atat volumul productiei cat si stocul de contracte si comenzi vor inregistra cresteri. Pentru exportul de produse finite se estimeaza un trend usor pozitiv (sold conjunctural +8%) si chiar o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene (sold conjunctural +7%).

Majoritatea managerilor din acest sector spun ca numarul salariatilor va stagna, insa preturile sunt asteptate sa creasca la o intensitate mai mica insa decat cea din luna anterioara.

Cresteri ale volumului productiei si a stocul de contracte si comenzi sunt asteptate si-n sectorul constructiilor. Managerii estimeaza o crestere a numarului salariatilor, in timp ce preturile vor inregistra o crestere similara cu cea prognozata in luna precedenta.

In domeniul comertului cu amanuntul, managerii vad o crestere a vanzarilor in trimestrul doi al acestui an, iar angajatorii estimeaza o usoara crestere si a numarului salariatilor, dar si a preturilor.

Mentinerea trendului ascendent al cererii de servicii (cifra de afaceri) este asteptata si in sectorul serviciilor. Si aici este prognozata o usoara crestere a numarului de angajati, iar majoritatea managerilor din acest sector considera ca preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in urmatoarele trei luni.

Rezultatele au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute in luna aprilie de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1676 agenti economici), constructiilor (1254), comertului cu amanuntul (2197) si serviciilor (2009).