"Coruptia e omniprezenta. Toata lumea stie, dar nimeni nu reactioneaza. Daca va continua la fel, mai bine impachetez totul si plec. In Romania, de exemplu" - asa caracterizeaza un investitor strain situatia din Bulgaria. Sub protectia anonimatului, evident. Un articol Reuters, preluat de International Herald Tribune, descrie situatia din tara vecina, destramind si mitul investitiilor straine: cea mai mare parte din fondurile straine au intrat in constructii si imobiliare - domenii preferate pentru spalarea banilor.

Analisti economici si jucatori din piata, citati in articol, sustin ca situatia din Bulgaria a devenit extrem de ingrijoratoare. Toti subliniaza lipsa reformelor institutionale, mai cu seama dupa aderarea la Uniunea Europeana. La fel ca si in Romania, de altfel, unde efectele nu sint insa la fel de dramatice.

O caracteristica a coruptiei bulgaresti: "crima organizata si clasa politica sint ingemanate. In Romania par a fi despartite, ceea ce face ca aceasta problema sa fie mai usor de rezolvat", sustine un diplomat. Evident, tot sub protectia anonimatului.

Care sint radacinile acestei coruptii endemice? "Legaturile dintre politicieni, magistrati si gruparile criminale extrem de puternice, multe dintre ele conduse si servite de fosti ofiteri din KGB", dupa cum sustin diplomati si analisti citati de Reuters.

"Deocamdata, situatia nu a degenerat, dar este ingrijoratoare pentru investitori", sustine Jon Levy, analist al Eurasia Group. "Probabil ca din aceasta cauza, Bulgaria este destinatia cel mai putin atragatoare pentru investitori in estul Europei", sustine analistul.

In acest moment, coruptia a devenit principala nemultumire in Bulgaria, depasind chiar si ingrijorarile legate de nivelul de trai dupa cum arata sondajele de opinie.