"Este surprinzator cat de putine companii isi platesc facturile in Polonia - numai 9%, si cat de multe in Rusia - aproape 90%", a declarat Georg Kovacs, directorul EOS Group Romania, care a realizat un studiu privind comportamentul de plata al firmelor din Polonia, Grecia, Rusia si Romania.

EOS Group a intervievat cateva sute de companii din cele patru state, iar rezultatele arata ca 40 de procente dintre societatile chestionate remarca o imbunatatire a comportamentului de plata al partenerilor de afaceri in ultimii 2 ani. Cu toate acestea, exista si diferente semnificative intre tari. Cateva exemple din rezultatele studiului:

  • Majoritatea societatilor, cu exceptia celor din Grecia, acorda un interval de efectuare a platilor de pana la 30 de zile. In Grecia, firmele permit plati pana la 90 de zile.
  • Cota cea mai mare a platilor efectuate la termen pare sa fie in Rusia, iar cea mai redusa in cazul societatilor poloneze. Romania are o rata de 70% plati efectuate la timp, ceea ce, in opinia directorului EOS Group, este o performanta foarte buna.
  • Creantele nerecuperabile sunt de 2% - 2,5% din cifra de afaceri a companiilor, in tarile analizate, Romania avand o situatie buna, cu o rata de 2,1%.
  • Societatile din Rusia verifica mai rar bonitatea clientilor decat cele din Grecia sau Romania. Companiile romanesti folosesc, pentru documentare, mai degraba sursele clasice precum Camerele de comert sau banci. In Rusia si Polonia, se folosesc metode "informale" precum recomandarile cunoscutilor.
  • Ca forma de protectie impotriva acumularii de creante, firmele folosesc cel mai adesea plata in avans.
  • In Polonia si Romania comportamentul de plata se imbunatateste constant, iar in Grecia sa inrautateste (vezi documentul atasat).