Tribunalul Bucuresti a deschis procedura de insolventa a METRO Romania. Compania Toneli Holding a solicitat falimentul METRO pe baza unei datorii de peste 57.000 de euro. Reprezentantii METRO contesta datoria si decizia tribunalului si au anuntat ca vor ataca sentinta. Administratorul judiciar al METRO a declarat pentru HotNews.ro ca in acest caz exista doua solutii: falimentul companiei sau reorganizarea ei.

Compania Toneli Holding a inregistrat cererea de insolventa a METRO in octombrie 2007. Tribunalul Bucuresti a judecat procesul pe 9 mai 2008, iar pronuntarea sentintei prin care se declanseaza procedura generala de insolventa a fost publicata pe 16 mai. “Admite cererea introductiva formulata de creditoarea Toneli Holding. In baza art.33 alin 4 din legea 85/2006 privind procedura insolventei deschide procedura generala a insolventei impotriva debitoarei METRO Romania”, se arata in decizia instantei.

Conturi blocate si tranzactii cu voie de la judecator

Obiectul procesului este reprezentat de o presupusa datorie de peste 57.000 de euro a companiei METRO fata de Toneli Holding. Pe baza acestei datorii, Toneli Holding a solicitat deschiderea procedurii de insolventa a METRO. Potrivit aceleiasi decizii a Tribunalului Bucuresti tranzactiile efectuate de METRO prin intermediul bancilor vor fi efectuate doar cu acordul judecatorului sindic.

“Da dispozitie tuturor bancilor la care debitoarea are disponibil in cont sa nu dispuna de acesta fara un ordin al judecatorului sindic sau al administratorului judiciar, obligatia de instiintare a bancilor respective revenindu-i administratorului judiciar”, se mai precizeaza in sentinta.

METRO: Nu este vorba de faliment

Reprezentantii METRO Romania contesta decizia Tribunalului Bucuresti. “Exista un litigiu comercial intre Tonelli Holding SRL si METRO Cash&Carry Romania, obiectul fiind neplata la termen a unor facturi reprezentand contravaloarea marfii livrate intr-o perioada determinata de timp, suma reclamata fiind de 211.696 RON, suma care nu este certa, lichida si exigibila. Consideram aceasta hotarare complet neintemeiata si vom ataca aceasta hotarire cu recurs in instanta, dar pentru acest lucru avem nevoie ca hotararea judecatoreasca sa fie redactata si comunicata conform legii. In mod cert nu poate fi vorba despre insolventa companiei METRO Cash&Carry Romania sau faliment atit timp cit aceasta divizie a METRO GROUP a inregistrat in anul 2007 o cifra de afaceri de 1,6 miliarde de euro”, a declarat Delia Cucu, purtatorul de cuvant al METRO.

Administrorul judiciar: “Doua solutii, faliment sau reorganizare”

Potrivit deciziei instantei, societatea Consulta 99 a fost desemnata drept administrator judiciar al companiei METRO pana la solutionarea cauzei.

“Am primit instiintarea astazi dimineata. Nu stim insa inca care este cuantumul creantei dar cu siguranta este de peste 3.000 de euro pentru ca asa prevede legea 85/2006. In urmatoarea perioada vom realiza o analiza a situatiei financiare a METRO dupa care vom face o recomandare”, a declarat Florea Cornea, din partea administratorului judiciar. El a explicat ca pentru METRO exista doua solutii in acest caz.

“Una este o reorganizare care poate sa prevada si o marire de capital; cea de-a a doua este falimentul. In acest moment insa nu putem spune care dintre aceste solutii se va aplica”, a mai declarat reprezentantul Consulta 99.

El a mai explicat ca situatia METRO nu este grava. “Am facut o cercetare de dimineata si am vazut ca, potrivit Ministerului Finantelor, in bilantul de pe 2006, compania METRO statea foarte bine”, a mai declarat Florea Cornea.

Cifrele METRO

  • In total, in Romania exista 23 de magazine, cu o suprafata totala de vanzare de peste 158.000 de mp si un numar de 17.500 de produse comercializate in intreaga retea, in fiecare centru de distributie.
  • La sfarsitul anului 2007, METRO Cash&Carry Romania avea aproximativ 7.000 de angajati. 
  • In 2007 METRO a avut o cifra de afaceri de 1,59 miliarde de euro.

Cifrele Toneli Holding

  • Potrivit www.marketwatch.ro, Toneli Holding are o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro pe anul 2007. In bilantul depus pe 2006, la Ministerul Finantelor, compania a raportat o cifra de afaceri de 10 milioane de euro si 71 de angajati.
  • Compania are ca principal obiect de activitate productia si distribuitia de oua.
  • Potrivit specialistilor Toneli detine potrivit specialistilor 20% cota de piata.