Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) scoate la vanzare pachetul integral de actiuni detinut la Cupru Min Abrud, pentru un pret minim de 93,93 milioane de lei, se arata intr-un comunicat al Autoritatii. Vanzarea pachetului de actiuni va fi realizata prin licitatie cu strigare.

Procesul de privatizare al societatii se afla in programul de preconsultare cu reprezentantii Comisiei Europene. "In cazul in care in urma mecanismului de preconsultare rezulta ca procesul de privatizare implica masuri de ajutor de stat, AVAS isi rezerva dreptul de a modifica sau de a revoca prezenta oferta oricand pe perioada valabilitatii ei", se mai arata in comunicatul institutiei.

Cei interesati de preluarea pachetului de actiuni trebuie depuse cel mai tarziu cu o zi lucratoare inainte de data fixata pentru inceperea licitatiei cu strigare, respectiv pana la data de 6 august. Licitatia va avea loc in data de 7 august, la sediul AVAS.

Licitatia cu strigare se va desfasura dupa regula licitatiei competitive, la cel mai bun pret oferit, superior valorii pretului de oferta, in prezenta a cel putin doi ofertanti acceptati in baza documentelor de participare depuse. Pretul de pornire al licitatiei este de 35,31 lei pe actiune, iar pretul minim de vanzare este de 38,841 lei pe actiune, respectiv 93,93 milioane de lei pentru intregul pachet de actiuni scos la vanzare de AVAS.

Potrivit AVAS, "ofertantii interesati trebuie sa cunoasca faptul ca activitatea principala din cadrul Cupru Min, respectiv extractia si prepararea minereurilor cuprifere din zacamantul Rosia Poieni, cu valorificarea concentratului cupros se realizeaza, in prezent, de catre consortiul format din Energo Mineral, Cuprom si Ipronef Bucuresti".

Acest contract este incheiat pe o perioada de zece ani, cu posibilitati de prelungire pe perioade succesive de cate maxim cinci ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizarii.

In prezent, in sarcina societatii au ramas numai activitatile secundare, respectiv extractia andezitului si calcarului pentru constructii, derocare cu explozivi, transport de marfa si persoane. Societatea nu detine obiective miniere a caror inchidere a fost aprobata prin hotarare a Guvernului, anunta AVAS.

Statul detine, prin AVAS, pachetul integral de actiuni al societatii. Cupru Min a fost transferata in portofoliul Autoritatii la inceputul anului trecut in baza unei Ordonante de Urgenta prin care AVAS a fuzionat cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, preluand totodata si pachetele de actiuni detinute la peste 40 de companii.

Principalul obiect de activitate al Cupru Min este extractia altor minereuri metalifere neferoase.