Ministrul economiei, Varujan Vosganian, pare extrem de suparat pe firma Petrom: in ultimele luni a avut nenumarate critici la adresa acestei firme.

Prima critica a dlui. Vosganian la adresa Petrom se refera la faptul ca redeventa (fixata prin contractul de privatizare din 2004) este extrem de mica. In acest mod, in conditiile unui pret record la petrol pe plan mondial, veniturile statului nu prea cresc.

A doua critica a ministrului este aceea ca pretul la pompa este nejustificat de mare pentru ca petrolul folosit de Petrom este din productia interna si, ca atare, ar trebui sa fie mult mai ieftin decat petrolul importat. Un pret al petrolului mai mic ar reduce inflatia, ar avea impact pozitiv asupra ratei de crestere economica si, bineinteles, ar fi de ajutor la alegerile din toamna.

Sunt aceste critici intemeiate?

Inainte de a raspunde, trebuie vazut daca vom avea o analiza din partea Consiliului Concurentei. Caci, daca raspunsul este ca nu sunt incalcate legile concurentei, atunci dl. Vosganian nu are prea multe sanse nici sa mareasca taxele platite de Petrom si nici sa reduca pretul benzinei practicat de Petrom.

Pe de alta parte, trebuie vazut ce se intampla cu Petrom. Conform datelor publicate de firma, productia de petrol din Romania nu a mai scazut in trimestrul 1 din 2008 fata de trimestrul precedent. Asta este datorat in mare masura investitiilor facute de Petrom in ultimii ani. De asemenea, datorita tocmai taxelor mici, Petrom a anuntat planuri de investitii de peste 1 miliard de euro in urmatorii 3 ani in exploatarile din Romania. De pe urma acestor investitii vor beneficia si alte firme furnizoare ale Petrom (de echipament petrolier, de ex.), va beneficia economia in general. Poate ca productia de petrol a Romaniei se va stabiliza.

In ceea ce priveste guvernul, el poate discuta cu OMV, ca de la actionar la actionar in cazul Petrom. Poate nu ar fi o idee rea ca statul sa aiba o strategie clara de actionar la Petrom. Adica daca mai ramane actionar, si daca da, de ce? Vinde actiunile sau face un swap de actiuni cu actiuni OMV si cauta un loc in Boardul OMV de la Viena?

De asemenea, guvernul trebuie sa aiba si o strategie in ceea ce priveste invatamatul din domeniu, de exemplu, prin facultatile de petrol si gaze. La nivel global exista o mare lipsa de ingineri in domeniul petrolului, Romania are experienta centenara in acest domeniu, avem si scoli. Romania are fata de alte tari un avantaj competitiv de care trebuie sa beneficieze.

Ca membru UE, Romania trebuie sa se asigure ca UE vorbeste pe o singura voce cand este vorba de strategia energetica, fie ca e vorba de petrol, gaze, energie regenerabila sau energie electrica. Probabil ca actiunea legislativa la nivel european de unbundling (separare) din domeniul energiei electrice trebuie exstinsa si pentru gaze si petrol; astfel, poate ca Petrom, prin lege, va trebui sa separe activitatea productiva de cea de de rafinare si distributie de carburanti. Tot ca parte a strategiei comune a UE, cred ca s-ar putea cel putin ridica problema de pozitie de monopol din partea unor organizatii precum OPEC sau Gazprom. UE nu s-a sfiit sa amendeze serios firma Microsoft pe motive de incalcare a legilor concurentei; daca aceleasi principii s-ar aplica pentru OPEC si Gazprom, amenzile colectate ar putea fi si mai mari.

Comenteaza pe Jeopardy.