Pana la sfarsitul anului, Gazprom poate iesi pe piata de desfacere italiana. Compania rusa va fi ajutata in acest sens de concernul austriac Centrex si de traderii locali, scrie Vedomosti, citand surse proprii de la Gazprom.

Potrivit acestora, pe a treia piata europeana vor fi vandute aproximativ 10% din gazele livrate de Gazprom pana la granita. Pana in 2010, din Rusia vor fi furnizate 2,5 miliarde metri cubi, precizeaza interlocutorii Vedomosti.

Primul scop al Gazprom sunt clientii din nordul Italliei, din Parma, Milano si Brescia (populatie de aproape 5,7 milioane oameni). E adevarat, societatea rusa va ajunge acolo nu direct, ci cu sprijinul Centrex si a partenerilor locali. Acest lucru a a devenit posibil in baza acordului cu grupul italian ENI, din 2006, aminteste unul din managerii Gazprom.

Concernul a prelungit, atunci, contractul cu ENI privind livrarile de gaze naturale pana in 2035, compania italiana cedand o parte din capacitatile sale din gazoductul transalpic. Incepand cu aprilie 2007, Gazprom a vandut traderilor italieni, fara ENI, aproximativ un miliard metri cubi de gaze.