Preturile productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) au crescut in luna aprilie cu 15,5% fata de luna corespunzatoare a anului trecut si cu 1,1% comparativ cu luna martie, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Comparativ cu aprilie 2007, cel mai dinamic sector a fost industria prelucratoare (+17,7%), urmat de industria extractiva (+13,2%).

Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la energie electrica si termica, gaze si apa (+2,9%).

Pe marile grupe industriale cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele industriei energetice (+17,8%) si industriei bunurilor de uz curent (+16,0%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor intermediare (+14,1%), industria bunurilor de capital (+10,7%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,1%).

Fata de luna precedenta, pe sectoare de activitate, preturile produselor din industria extractiva inregistrat o crestere cu 1,5%, iar cele din industria prelucra si energie electrica si termica, gaze si apa o crestere cu 1,2%, respectiv cu 0,1%.

Pe marile grupe industriale cresteri de preturi peste nivelul inregistrat pe total au avut produsele din industria bunurilor uz curent (+1,5%) si industria energetica (+1,3%). Cresteri de preturi sub nivelul inregistrat pe total se constata la produsele din industria bunurilor intermediare (+0,8%), industria bunurilor de capital (+0,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,2%).