Ministrul rus de finante, Aleksei Kudrin, nu a exclus posibilitatea reducerii numarului de domenii strategice, unde participarea capitatului strain va fi limitate prin lege. O declaratie care, potrivit estimarilor cotidianului RBK Daily, o va bucura pe cancelarul german, Angela Merkel, care-l va primi, la 5 iunie, pe presedintele Dmitri Medvedev.

In ajunul summitului Rusia-UE, de la Hanta-Mansiisk, unde ar urma sa demareze tratativele privind parteneriatul strategic, Moscova depune eforturi penru a obtine sprijinul condumatorilor de gaze in conflictul ei cu tranzitorii. Nu vor putea fi insa evitate dezbaterile cu „greii” UE, care vor controlul asupra conductelor rusesti.

Traditionala sa videointerventie de sfarsit de saptamana, Merkel a dedicat-o in totalitate apropiatei vizite a liderului de la Kremlin. Cancelarul s-a declarat multumita de faptul ca vetoul Poloniei si Lituaniei asupra inceperii tratativelor cu Rusia a fost ridicat, astfel incat dialogul poate continua dupa aproape doi ani de tropaiala pe loc. Cu toate acestea, a subliniat Merkel, „in chestiuni legate de securitatea energetica, UE afiseaza o pozitie unica”. In ce consta aceasta pozitie, cancelarul nu a precizat.

„Germania incearca sa joace pe doua fronturi”, a explicat pentru RBK politologul german, Alexander Rarh. „Daca Germania va deveni principal distribuitor al gazelor rusesti, pozitiile ei in Europa se vor consolida. Pe de alta parte, Berlinul doreste sa-si pastreze rolul de locomotiva a integrarii europene si este, ca atare, nevoit sa apere interesele tarilor din tranzit din Europa de Est”, a spus analistul.

Prin „securitate energetica”, explica, la randul ei, publicatia citata, Europa are in vedere situatia in care UE capata nu numai un acces tot mai larg la productia de petrol si gaze din Rusia, dar si controlul asupra transportului acestor hidrocarburi pe teritoriul Rusiei. In timp ce companiilor rusesti li se interzice un acces pe baza de paritate pe piata interna a UE. Un principiu consemnat, printre altele, protocolul de tranzit la Carta energiei.

Iar Moscova insista macar pe accesul Gazprom la reteaua de desfacere a gazelor catre consumatorii finali din UE. Rusia refuza sa semneze respectivul protocol. „Accesul companiilor europene la sistemul nostru de transport al carburantilor poate fi analizat numai in cazul in care UE va contribui la modernizarea lui, la repararea si construirea de noi conducte”, a declarat pentru RBK directorul Centrului pentru studierea Germaniei, Viaceslav Belov. Este vorba, in special, de exploatarea unor zacaminte greu accesibile, precum Iujno-Russkoe si Shtokman, despre asimilarea Siberiei orintale si despre cuplarea lor la sistemul de conducte. Alt mar al discordiei il constituie legea care restrictioneaza acesul investitorilor straini la ramurile strategice ale economiei ruse. Germania este insa un partener mult prea valoros, pentru ca Rusia sa riste o confruntare cu Berlin.

Ieri, ministrul de finante, Kudrin, nu a exclus reducerea listei. „Cred ca 42 de domenii e cam mult”, a spus Kudrin, fara ale amanunte. Evident, totul va depinde de rezultatul negocierilor cu UE, care nu se vor incheia mai devreme de sfaristul anului.